Acasă Rețete video Cozonac polonez cu ciocolată (Chocolate Babka) – rețetă VIDEO update 2018

Cozonac polonez cu ciocolată (Chocolate Babka) – rețetă VIDEO update 2018

5
Cozonac polonez cu ciocolată (Chocolate Babka) – rețetă VIDEO update 2018

Pentru Crăciunul care se apropie vă propun o minunata rețetă de Cozonac polonez cu ciocolată (Babka) pe care am descoperit-o de curând pe www și pe care abia așteptam să v-o împărtășesc. Am avut foarte multe surse de inspirație și m-am documentat foarte mult înainte să încep acest proiect și am descoperit că Babka nu e o rețetă simplă sau ieftină sau dietetică. Cu toate astea am reușit să simplific rețeta și să o adaptez la gusturile noastre românești încercând în același timp să păstrez o mică notă de autenticitate și de gust diferit de cozonacul nostru autohton.
Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Pentru mine care nu sunt o gospodina desăvârșită și nu mă prea pricep la zacuscă, murături sau cozonaci îmi pare destul de intimidant și riscant să mă apuc de făcut cozonaci de casă (cred ca am făcut cozonaci de 2 sau de 3 ori până acum) și cu toate astea cu această rețetă nu am dat greș. Nu e nevoie de frământare îndelungată și nici de tratament preferențial… exact pe gustul meu.

Și știți ce mai e pe gustul meu? Abundența de ciocolată și de unt. Mmmmda… acum înțelegeți de ce am pomenit mai devreme despre dietă. Nu contează, în preajma sărbătorilor totul e permis, totul e pus pe pauză și musai sa nu ne urcam pe cântar, absolut deloc.

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Deși am pornit în aceasta aventură cu gândul ca voi testa rețeta și o voi repeta mai apoi în ajun de Crăciun, am decis sa o împart cu voi tocmai pentru ca mi-a ieșit asa bine din prima, iar dacă mi-a ieșit mie, înseamnă ca va poate ieși și vouă… lejer. Asa că am pregătit 2 cozonaci, unul răsucit clasic și altul împletit în stilul Babkăi poloneze.

Cozonac polonez cu ciocolata sau Babka

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 2 cozonaci
Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 380ml lapte călduț (3,5% grăsime)
  • 2 plicuri de drojdie uscată (14g)
  • 2 ouă și 2 gălbenușuri
  • 150g zahăr granulat
  • 800-850g făină
  • o linguriță rasă de sare
  • coaja rasă de la o lămâie (bio-organică)
  • 240g unt moale (80% grăsime)
Pentru umplutură:
  • 180g ciocolată (neagră și cu lapte)
  • 150g unt
  • 70g zahăr granulat
  • 40g pudră de cacao
Pentru sirop:
  • 3 linguri de zahăr granulat
  • 4-5 linguri de apă
  • sucul de la jumătate de lămâie
Un ou pentru uns cozonacii

Pregătire aluat Babka:

Într-un vas adânc se amestecă făina cu un praf de sare. Separat am amestecat laptele călduț, drojdia și puțin zahăr și am lăsat cam 5 minute până s-a activat drojdia. Am adăugat ouăle și gălbenușurile, apoi zahărul, am amestecat și am adăugat acest amestec cu drojdie peste făină. Am ras coaja de la o lămâie (bio-organica sau să nu aibă coaja netratată). Ar fi mai ușor dacă ați avea un mixer cu cârlig, în lipsa lui va trebui sa amestecați aluatul cu mâna. Am amestecat cam 10 minute apoi am adăugat untul tăiat cubulețe (să fie la temperatura camerei, se va incorpora mai repede).

Cozonac polonez cu ciocolata sau Babka

Din experiență am învățat că atunci când ai de-a face cu aluat frământat, cantitatea de făină e relativă și se adaugă în funcție de textura aluatului: un aluat dens necesită o lingură de apa (sau chiar 2), un aluat moale mai necesită o lingura sau mai multe de făină. Pe lingă cantitate mai vorbim și de calitatea sau tipul de făină, la care eu nu mă prea pricep și drept dovadă folosesc același tip, la mai toate rețetele mele (acel tip de făină cu 000 în coadă). Am ținut să precizez acest aspect pentru că deși v-am zis de la început că acest tip de cozonac nu necesită frământare îndelungată, totuși trebuie să țineți cont de textura aluatului.

În momentul în care aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului, este elastic și nu se lipește de mână la atingere, înseamnă că e gata să se pregătească de odihnă. Așa că trebuie uns un vas adânc cu ulei și se transferă aluatul în el. Am acoperit vasul și l-am lăsat la crescut pentru minim o ora.

Cozonac polonez cu ciocolata Babka

Crema de ciocolată

Se amestecă ciocolata cu unt, zahăr și cacao și se pun la foc până când untul și ciocolata se topesc. Apoi se lasă crema să se răcească înainte de a o pune în cozonac.

Cozonac polonez cu ciocolata Babka

Cozonac polonez cu ciocolata Babka

Modelarea cozonacului:

Aluatul crescut se răstoarnă pe o masă pudrată cu făină. Apoi se taie în 2 bucăți egale.

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Fiecare bucată se întinde cu grijă în foaie destul de subțire și se unge cu crema de ciocolată.

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Aluatul întins se rulează strâns, se îndoaie de la mijloc și se răsucește în câteva spirale.

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Cel de-al doilea cozonac (dacă vreți să aveți un cozonac mai apropiat de babka poloneză): se rulează la fel de strâns și se taie pe mijloc de la un capăt la celălalt, iar cele doua bucăți se pun una peste alta în formă de cruce cu partea tăiată în sus și se răsucesc una în jurul celeilalte.

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Cei doi cozonaci se pun fiecare în forma lui (formă pe care am utilat-o cu hârtie de copt atât pe fund cât și pe margini)

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Se acoperă cu un șervet curat și se lasă să crească la loc ferit de curenți de aer la crescut preț de 30 spre 45 de minute. La scurgerea timpului arătau așa:

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Am încălzit cuptorul la 150-160 grade C funcția ventilație (sau 170-180 de grade C pentru un cuptor pe gaz). Am uns cozonacii din abundență cu oul bătut bine și i-am dat la cuptor pentru 45 minute. Ce-i drept i-am verificat cam des (fără să deschid ușa cuptorului) de teamă sa nu se perpelească prea rău. La expirarea timpului am stins cuptorul și i-am mai lăsat alte 10 de minute, după care i-am scos din cuptor, dar nu și din forme. I-am mai lăsat 30-45 de minute să se relaxeze în forme după care i-am scos pe un grătar.

Cozonac polonez cu ciocolata sau Babka

Am făcut repede un sirop din 3 linguri de zahăr și 4-5 linguri de apă și zeamă de lămâie pe care le-am fiert câteva minute până s-au transformat într-un sirop lucios. Puteți să mai adăugați în sirop, zahăr vanilat sau altă aromă preferată. Am uns ambii cozonaci din abundență cu acest sirop cât erau încă fierbinți.

Cozonac polonez cu ciocolată sau Babka

Am să vă mărturisesc un lucru: deși sunt cel mai mare fan al cozonacului românesc tradițional și îmi place sub orice formă, cu orice umplutură, chiar și cel de post, acest Cozonac polonez cu ciocolata (Babka) a devenit unul din preferatele mele pentru gustul bogat și ciocolatos, textura cremoasă din mijloc și crocantă la exterior, pe care nu îl voi uita ușor și îl voi repeta de fiecare Crăciun, Paște și sărbătoare importantă la noi în familie.

Cozonac polonez cu ciocolată sau Babka

Sper că v-a plăcut propunerea mea, iar dacă aveți întrebări legate de modul de preparare sau de ingredientele folosite pentru acest minunat Cozonac polonez cu ciocolată (Chocolate Babka), vă stau la dispoziție pentru orice nelămurire. Sunteți fan cozonac? Aveți o rețetă preferată de cozonac? V-ar plăcea să mai vedeți și alte tipuri de cozonac aici pe blog sau pe canalul meu de Youtube? Apropos… Nu uitați să mă vizitați pe canalul meu de Youtube și să vă abonați pentru a nu rata următoarele rețete video.

Cozonac polonez cu ciocolată sau Babka

Sper că v-am convins să încercați și voi această rețetă și dacă o încercați sper să îmi lăsați un mesaj cu o părere. Până data viitoare când ne vom îndulci iar împreună vă doresc spor în toate și S-aveți poftă! 


Articolul precedent Chifle cu parmezan și usturoi – rețeta VIDEO
Articolul următor Tort Medovik
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.