Negresă de post (prăjitura leneșului) – rețetă VIDEO


Pentru că e postul Paștelui va propun o rețetă foarte simplă și economică de negresă de post. I se mai spune și prăjitura leneșului pentru că nu necesită mare efort sau grijă. Eu i-am adăugat alune de pădure, dulceață de caise și stafide aurii pentru că asta aveam prin dulap, dar e la fel de gustoasă dacă adăugați nuci, bucăți de fructe confiate, rahat, bucăți de ciocolată amăruie sau orice altceva vă este la îndemână.

Am gustat pentru prima dată această negresă de post la soacra mea și trebuie sa mărturisesc că am fost destul de sceptică la început. Negresă fără ou sau unt sau ciocolată… nu credeam ca pot să gust, în primul rand pentru că, să mă scuzați, eu nu țin post de fel (dar respect deciziile și credințele oricui) și nici nu am ținut vreodată diete (deși uneori nu mi-ar strica), sunt o persoana foarte pofticioasă și deosebit de curioasă din punct de vedere culinar. De aceea mi-am luat inima în dinți și am gustat… wow… într-adevăr era delicioasă. La a patra bucată am întrebat dacă într-adevăr e de post și la a șasea m-am hotărât sa o reproduc și eu.

Negresa de post

Am gătit-o de foarte multe ori și de fiecare data cu alte ingrediente: dulceață de prune, nuci și stafide, alta data: ciocolata neagra, migdale crude și fructe confiate, baza e aceeași, un aluat simplu, economic și nepretențios. De data asta am reușit să ii fac și un video demonstrativ, dacă vă place, urmăriți-mă și pe YouTube pe noul meu canal Dulcinele.

 

 

Negresă de post - prăjitura leneșului
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
Pentru negresă:
  • 3 linguri de dulceață de casa
  • o cană de apă minerală (250ml)
  • jumătate de cană de ulei (125ml)
  • o cană de zahăr (200g)
  • 2 linguri de cacao
  • 2 căni de făina (500g)
  • jumătate de linguriță de scorțișoară
  • coaja rasă de la o jumătate de portocală
  • un praf de sare
  • o mană de stafide aurii
  • 80g alune de pădure mărunțite
  • o lingura rasa de bicarbonat de sodiu
Pentru sirop:
  • 80 ml apa
  • 50g zahar
  • 80 ml suc de portocale
Decor: fulgi de cocos

 

În primul rand se dă drumul la cuptor la 170 grade C.

Într-un vas se amestecă 3 linguri de dulceață de casă (eu am avut la îndemână dulceață de caise, dar merge foarte bine și cu dulceață de prune, căpșuni sau vișine), cu o cană de apă minerală, jumătate de cană de ulei, o cană de zahăr granulat și 2 linguri de cacao.

Negresa de post

Se adaugă faina, scorțișoara, coaja rasă de portocală, sare și se mai amestecă puțin până se obține un aluat cremos. Se adaugă la final stafide și alune, dar dacă aveți altceva la îndemână, nu va sfiiți, am făcut rețeta asta cu nuci, rahat, fructe uscate, sau confiate, sau chiar bucăți de măr.

Negresa de post

Ultimul ingredient este se încorporează în aluat este bicarbonatul, din cate mi s-a zis, el trebuie sa fie pus exact înainte de a da tava la cuptor. Eu am folosit o tava 30×20 cm în care am pus hârtie de copt (care a acoperit inclusiv pereții tăvii pentru ca prăjitura să poată fi scoasă cu ușurință după coacere).

Negresa de post

Prăjitura se dă la cuptor pentru 20 de minute și dacă la scurgerea timpului trece testul scobitorii se stinge cuptorul și se mai lasă la cuptor încă 10-15 minute.

Intre timp se face un sirop din apă și zahăr care se dă în clocot câteva minute, apoi se stinge focul și se adaugă sucul de portocale, se lasă apoi la răcit înainte de a-l pune peste prăjitură. Scopul siropului e de a fragezi prăjitura și de a-i da un gust răcoritor.

Când prăjitura este gata se însiropează și se presară cu fulgi de cocos. Știu multe persoane care nu apreciază nuca de cocos la adevărata ei valoare, așa că o puteți înlocui cu nucă mărunțită sau orice altceva, eu aș pune cocos în orice, iar combinația cacao/ciocolata și cocos mi se pare de milioane.

Cam asta a fost negresa de post – cea mai simplă rețetă din lume, sper sa va placă, va recomand sa adăugați bucăți de ciocolata neagra (de post, 75% cacao) sau și mai bine o glazura de cacao sau ciocolata amăruie. Orice variație ați încerca, sa îmi dați și mie de veste și pana data viitoare va doresc spor în tot ceea ce faceți și S-aveți poftă!

Negresa de post

Dacă te interesează și alte rețete de negresă iți recomand:

Negresă cu cremă de cocos si ganache de ciocolată

Negresă cu ganache de ciocolată


Lasă un răspuns

Rate this recipe: