Mi s-a făcut dor de prăjiturile copilăriei mele și mi-am zis ca trebuie să încerc să reproduc o prăjitură pe care o iubesc pentru prospețime, parfum și textura pufoasa: Prăjitură cu foi fragede și mere rase. De curând, am gustat-o la un eveniment în familie și mi-am adus aminte de gustul copilăriei, la fel ca Marcel Proust când a regustat madlena, așa că mi-am propus să o reproduc.

Foile fragede mi le amintesc și din Albă ca zăpada, Prăjitură cu foi și crema de cacao (nu știu cum se numește dar țin minte că la petrecerile familiei, le vânam de prin platouri), parca și prăjitura Televizor sau Budapesta, o alta preferată a mea, tot cu foi fragede se face (corectați-mă dacă ma înșel).

Prajitura cu foi fragede si mere

Am cumpărat mere românești din piață (de-acelea mici și bătute, strâmbe și pătate… sunt cele mai gustoase) și va recomand să nu folosiți alt tip de mere pentru că nu se potrivesc la textură și gust cu acest tip de prăjitură.

Prăjitură cu foi fragede și mere

Prăjitură cu foi fragede și mere
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
Ingrediente foi fragede:
  • 3 oua
  • 200g zahar
  • 250 ml ulei
  • 250 ml lapte
  • 550 g faina + o cană extra pentru întins
  • jumătate de linguriță de sare
  • o linguriță de amoniac + o linguriță de zeamă de lămâie
  • 2 plicuri de zahar vanilat
Ingrediente pentru umplutura de mere
  • 2.5 kg mere românești
  • 2-3 linguri de ulei
  • 100g zahăr
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • jumătate de linguriță de scorțișoară

 

Foi fragede

Se încinge cuptorul la 170 grade C și se pregătește o tavă de cuptor (nu e nevoie de hârtie de copt, trebuie doar pudrată cu puțină făină).

Într-un vas (sau în bolul mixerului) se amestecă cele 3 oua (la temperatura camerei) cu o cană de zahăr, o cană de ulei și o cană de lapte. Se adaugă încet, lingură cu lingură, jumătate din cantitatea de făină amestecând încet, fie la mână fie cu mixerul la minim. Se adaugă apoi zaharul vanilat și amoniacul stins în zeama de lămâie și se continuă cu făina, tot lingură cu lingură amestecând încet pana când se obține un aluat legat dar încă lipicios.

Prajitura cu foi fragede si mere

Se pune aluatul pe o suprafață de lucru pudrată bine cu făină și se frământă câteva minute până când aluatul devine elastic și nelipicios. Pentru frământare am mai folosit încă aproximativ o cană de făină.

Aluatul se rulează și se taie în 4 bucăți egale, iar fiecare bucată se întinde cu un sucitor.Nu e nevoie să vă faceți probleme legate de forma foii, mai puteți sa o întindeți și direct pe tava. Ceea ce e foarte important este ca foile sa fie întinse aproximativ la aceeași grosime… cât de cât, pentru că altfel parțile subțiri se vor coace mai repede decât cele groase.

Se coc foile pe rand cate 7 minute fiecare la cuptorul preîncălzit. Foaia este gata atunci când marginile sunt ușor rumenite, iar centrul e încă moale. Prima mea foaie am bronzat-o cam mult la 180 grade timp de 8-9 minute, dar nu înseamnă că s-a ars, era doar mai închisă la culoare decât celelalte:

Prăjitură cu foi fragede și mere

Foile coapte trebuie să stea pe o suprafață întinsă, fără denivelări, până se pregătește umplutura de mere.

Prajitura cu foi fragede si mere

Umplutura de mere

Merele se spală, se curată de coajă și se dau prin răzătoarea mare. Se pun la foc într-o cratiță (eu am folosit un wok) cu un pic de ulei (2-3 linguri e de ajuns) pentru o textură mai cremoasă.

Am adăugat 100g zahar, dar dacă folosiți mere care nu sunt foarte dulci sau gustoase, mai adăugați zahăr după gust, plus doua pliculețe de zahar și jumătate de linguriță de scorțișoară. Am mai ținut merele pe foc mediu până când s-a evaporat tot lichidul, iar merele rase s-au transformat într-o pastă cremoasă.

Prajitura cu foi fragede si mereAsamblarea

Atât foile cât și umplutura de mere trebuie sa fie la temperatura camerei atunci când se asamblează.

Umplutura de mere se împarte în 3 părți egale cu care se ung din abundenta fiecare foaie, mai puțin ultima care trebuie doar să acopere prăjitura. E de reținut că trebuie unsă fiecare foaie până în margini pentru că altfel vor rămâne marginile tari și se vor rupe atunci când veți încerca să secționați prăjitura.

Prajitura cu foi fragede si merePrajitura cu foi fragede si mere

Prăjitura se acoperă cu un șervet curat și se lasă să se frăgezească minim 6 ore sau de preferat peste noapte.

Prajitura cu foi fragede si mere

Sper că v-a plăcut rețeta asta și sper să vă fie utilă, poate îmi lăsați un mesaj fie ca v-a plăcut sau nu… Vă aștept cu întrebări și nelămuriri și până la viitoarea rețetă dulce vă doresc multă liniște, spor în toate și S-aveți poftă!

Prajitura cu foi fragede si mere

 

Dacă vă interesează și alte rețete cu foi fragede vă recomand:

Prăjitură cu foi fragede cu bulion și cremă cu griș – rețetă de post

Prajitura cu scortisoara, crema de lamaie si ganache de ciocolata

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.