Prăjitură marmorată cu vișine – rețetă VIDEO


Am revenit după o pauza destul de îndelungată în care am făcut multe și mărunte: o bucătărie noua, un nou canal de Youtube despre care o sa va povestesc un pic mai încolo….  și nu în ultimul rand ne-am mărit familia cu încă un membru, bebe Carla Ioana, care deja ne ocupă majoritatea timpului… mai ales mie. Si pentru că bebe Carla are o intoleranta la proteina din lapte de vacă, mami a trebuit să testeze rețete fără lactate și să improvizeze în multe cazuri.

Rețeta de față este o improvizație delicioasă (vă promit!) Prăjitură marmorată cu vișine (fără lactate), am pornit de la un chec simplu la care am adăugat smântână de soia pentru a nu fi prea uscat, vișine pentru un gust răcoros, cacao pentru culoare și fulgi de migdale pentru un finiș crocant. In loc de smântână de soia (care nu e chiar o smântână, mai mult o cremă) puteți folosi orice cremă vegetală, sau lapte de cocos/migdale/alune atâta doar să fie bogat în uleiuri vegetale.

Prajitura alb si negru cu visine (reteta fara lactate)

Mi-am dorit de foarte mult timp sa introduc și partea video în blogul meu și așa cum am zis mai devreme urmăriți-mă și pe YouTube pe noul meu canal Dulcinele.

Iată prima mea rețetă video, sper să vă placă:

 

5.0 from 1 reviews
Prajitură marmorată cu visine
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
Ingrediente:
  • 5 ouă medii
  • 1 cană de zahăr (~200 g)
  • ½ cană de ulei (~125 ml)
  • ½ cană de smântână de soia (~125 ml) - sau orice cremă vegetală
  • 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon (sau o linguriță de extract de vanilie)
  • 2 căni de făină (~500 g)
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • o lingură de cacao
  • un praf de sare
  • 300g vișine congelate
  • o mână de fulgi de migdale

 

Se dă drumul la cuptor la 180 grade C pe modul convecție. Dacă aveți un aragaz, vă sugerez să folosiți un termometru de cuptor pentru a măsura și tine sub control temperatura în timpul coacerii.

Am început mixând ouăle la temperatura camerei cu o cană de zahar granulat până când și-au triplat volumul și zaharul s-a topit în întregime. Se adaugă uleiul, smântână de soia și zahar vanilat burbon și se amesteca. De aceasta data am folosit acest tip de aroma pentru ca mi-a fost la îndemâna, de obicei folosesc extract de vanilie, dar de data asta mi-a lipsit din cămară. Se cerne faina într-un vas, se adaugă praful de copt și sare și se amesteca, apoi se încorporează în aluat lingura cu lingura folosind mixerul la intensitate minima.

Dacă aluatul curge precum o panglică înseamnă că a ajuns la densitatea potrivita, dacă nu, atunci poate va mai trebui să mai adăugați o lingură sau două de faină. Textura sau tipul de faină, gramajul ouălor sunt factori care pot varia foarte mult astfel încât cantitatea de faina folosită poate varia și ea de la o experiență la alta.

După ce aluatul e gata, 2/3 din el se pune într-o tava 30×20 cm tapetata cu hârtie de copt. Restul de 1/3 din aluat se amesteca cu o lingura de cacao.

Vișinele, care nu trebuie neapărat decongelate, se acoperă bine cu faina pentru a nu aluneca la fundul tăvii în timpul coacerii și se presară pe aluatul din tava.

Prajitura alb si negru cu visine (reteta fara lactate)

Aluatul de cacao se întinde deasupra vișinelor…

Prajitura alb si negru cu visine (fara lactate)

… și se presară cu fulgi de migdale din abundență.

Tava se dă la cuptor asa cum am zis, la 180 de grade C timp de 25 de minute și apoi la 140 de grade încă 25 de minute sau până când o scobitoare trecută prin mijlocul prăjiturii iese curată, fără urme de aluat necopt. Când prăjitura s-a făcut, se stinge focul și se mai lasă la cuptor cam 10-15 minute.

La scurgerea timpului de răcorire se scoate tava din cuptor, se acoperă cu un șervet curat și se lasă să ajungă la temperatura camerei.

Dacă plănuiți să serviți prăjitura în ziua următoare, vă sfătuiesc să acoperiți tava cu folie alimentara pentru ca această prăjitură are tendința să se usuce foarte repede.

Nu as fi reușit să duc aceasta rețetă la bun sfârșit fără micul meu ajutor de bucătar… degustător șef și critic culinar…

Sper să vă placă rețeta mea speciala fără lactate și dacă o încercați, va rog sa îmi lăsați un mesaj cu părerea voastră. Să aveți spor în bucătărie și pana data viitoare S-aveți poftă!!!!


2 comments

Lasă un răspuns

Rate this recipe: