Acasă Rețete video Pișcoturi de casă (biscuiți Savoiardi) – rețetă VIDEO

Pișcoturi de casă (biscuiți Savoiardi) – rețetă VIDEO

0
Pișcoturi de casă (biscuiți Savoiardi) – rețetă VIDEO

Ați încercat vreodată să faceți pișcoturi de casă? Nici eu… de ce să mă complic, sunt ieftine și se găsesc la orice magazin, nu?!? Si totuși m-a lovit o curiozitate, mai ales că vroiam să pregătesc un desert mai complicat pentru week-end, unul care necesita pișcoturi și am constatat cu uimire că nu trebuie decât 4 ingrediente (ou, zahăr, făină, amidon) un praf de răbdare și cam atât… Exista atâtea deserturi fără coacere care se pregătesc cu pișcoturi de la Tiramisu, tort Charlotte (pe care voi încerca să îl pregătesc și eu cât de curând), numeroase deserturi la pahar și înghețate, toate acompaniate de pișcoturi crocante sau însiropate.

Pișcoturi de casă (biscuiți Savoiardi)

Am încercat, ziceam, 3 rețete de pișcoturi de casă și fiecare avea o bubă: ba lipsea amidonul din rețetă, ba era temperatura prea mica, ba prea mare, într-un final am compilat ceva care a dus la rezultatul așteptat. Iată câteva aspecte pe care eu le-am învățat în încercările mele:

  • Pentru că nu se folosesc agenți de creștere, albușurile trebuie bătute foarte bine astfel încât pișcotul să fie aerat și pufos la interior;
  • de asemenea, amidonul joacă și el un rol important, oferă structură, iar în lipsa lui pișcotul e doar o bucățică de chec moale, așa că, atenție la rețetele fără amidon, s-ar putea să nu iasă chiar așa cum trebuie;
  • mare atenție la dimensiunea pișcotului, eu am folosit prima oară un dui rotund foarte mic așa că în loc de pișcoturi am făcut biscuiți filiformi și crocanți;
  • mare atenție la temperatura de coacere și la timpul cât stau în cuptor, vă voi arăta mai jos ce înseamnă o temperatură prea mare și o altă tură de pișcoturi care nu au stat suficient la cuptor;
Pișcoturi de casa (biscuiți Savoiardi) - rețetă VIDEO
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 30
Ingrediente:
  • 90 g făină
  • 40g amidon
  • 3 ouă separate
  • 90 g zahăr granulat (pentru albușuri)
  • + 45 g zahăr granulat (pentru gălbenușuri)
  • zahăr pudră (pentru pudrat)

Pentru început am încălzit cuptorul la 170-175 de grade C și am pregătit tava de cuptor cu hârtie de copt.

Am cernut făina împreuna cu amidon și sare și am pus-o deoparte.

Albușurile le-am bătut spumă tare, împreună cu 90 g de zahăr granulat. Pentru ca albușurile să se bată bine, trebuie să fie la temperatura camerei și pentru le stabiliza puteți adăuga un vârf de linguriță de cremă de tartar sau jumătate de linguriță de oțet. Rezultă o bezea lucioasă și consistentă pe care o lăsăm deoparte momentan.

Piscoturi simple

Gălbenușurile se bat cu 3 linguri de zahăr granulat până se deschid la culoare și se aerează. La acest punct puteți adăuga vanilie (sub formă de extract, zahar vanilat sau esență, deși eu nu sunt fan chimicale parfumate), eu nu am adăugat nimic pentru că am folosit pișcoturile ulterior într-un alt desert care avea destule alte arome.

Peste gălbenușurile bătute se adaugă amestecul de făină și o parte din bezea și se amestecă cu mișcări circulare, de jos în sus având grijă să nu amestecați prea mult pentru că se pierde din volum. Se încorporează încet și restul de bezea și se amestecă până când aluatul e omogen și pufos (nu exagerați… serios!)

Piscoturi simple

Piscoturi simple

Se pune aluatul într-un poș cu dui rotund sau într-o pungă de plastic se taie la un colț și se trasează în tavă bastoane de 10-12 cm și groase cam de 2 cm. Mie mi-au ieșit 40 de pișcoturi pe care le-am copt în 2 ture, dar asta depinde de dimensiunile lor. se pudrează cu zahăr (pudră… evident), dar nu e obligatoriu, dacă le folosiți în alte deserturi (cum am făcut eu) nu este nevoie, dar dacă le consumați ca atare e de preferat să le pudrați cu zahăr înainte să le dați la cuptor.

Piscoturi simple

Tava de pișcoturi se dă la cuptor pentru maxim 8 minute (dacă observați că se bronzează prea mult puteți să le scoateți și cu un minut mai devreme). La finalul timpului se scoate tava din cuptor și se mai lasă câteva minute să se răcorească, apoi se scot pișcoturile pe un platou și se mai pudrează cu zahăr (dacă vă plac mai dulci). Inițial sunt foarte moi și pufoase, precum checul, dar odată ce s-au răcit capătă textura crocanta a pișcotului clasic… sunt minunate, eu nu mă pot sătura.

Pișcoturi de casă (biscuiți Savoiardi)

Așa cum am promis, iată cum arată și câteva rateuri (așa cum probabil vi se întâmplă și vouă, nu îmi ies toate cum trebuie din prima).

Piscoturi de casa
Cu 2 minute prea mult la cuptor…

 

Piscoturi de casa
Albușuri care nu au fost bătute suficient

 

Piscoturi de casa
Coapte insuficient la o temperatură prea mică (fără amidon în compoziție)

Acesta este doar începutul, voi încerca să pregătesc câteva rețete simple plecând de la pișcoturi de casă (care desigur se pot pregăti și cu pișcoturi cumpărate, dar mie îmi plac mai mult deserturile făcute în casa cap coadă… și de asemenea îmi plac provocările culinare). Până la următoarea rețetă dulce (cu pișcoturi) vă doresc să aveți spor în toate, multa liniște și S-aveți pofta!

Pișcoturi de casă (biscuiți Savoiardi)


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.