Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâie


Pentru că am învățat să fac pișcoturi delicioase de casă, m-am încumetat să încerc și câteva rețete de prăjituri fără coacere… cu pișcoturile mele, evident, așa că week-endul trecut ne-am delectat în familie cu un superb Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâie (lemon curd). Eu sunt foarte mare fan al deserturilor acrișoare și răcoritoare și în special îmi place combinația de zmeură cu lămâie, pentru mine este combinația perfecta pentru un desert răcoritor, potrivit pentru o ocazie speciala, cu atât mai mult cu cât este un desert fără coacere, simplu de pregătit dar elegant și de efect.

Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâie

Am pregătit pișcoturile cu o zi înainte pentru că necesită timp să se usuce atât la suprafață cat și la interior, și să capete acea textură corcantă (puteți folosi, evident, și pișcoturi cumpărate, sunt mai practice dar nu au același gust și textură ca cele făcute în casa). Crema de lămâie este similară cu crema de patiserie folosită de obicei la eclere sau profiterol, doar că în loc de lapte am folosit zeamă de lămâie.

De obicei nu folosesc gelatină în creme, dar de data asta am adăugat un pic de gelatina în compoziția cremei în primul rand pentru ca smântâna lichida nu s-a bătut foarte bine și în al doilea rând pentru că pișcoturile nu mi-au ieșit foarte drepte și mi-a fost teama să nu se scurgă crema printre ele în timpul cât stă la rece. Dacă folosiți pișcoturi din comerț sau reușiți să faceți pișcoturi drepte, nu e nevoie de gelatină pentru că această cremă se întărește foarte bine la rece.

Tort Charlotte cu zmeură și pișcoturi de casă

Pentru modul de preparare al pișcoturilor de casa v-am pregătit un video demonstrativ și dacă vă place urmăriți-mă pe YouTube pe noul meu canal Dulcinele.


Tort Charlotte cu zmeură și pișcoturi de casă
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 8
Ingrediente:
  • 125 ml de zeamă de lămâie
  • 200g de zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 100g unt moale
  • 300 ml smântână lichidă pentru frișcă (cu 32% grăsime)
  • 3 foite de gelatina (opțional)
  • coaja de lămâie (opțional)
  • 30-35 de pișcoturi
  • 300 g zmeură proaspătă

Cele 4 gălbenușuri le-am amestecat bine cu 100g zahar până când au început să se deschidă la culoare.

Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâie

Am încălzit zeama de lămâie cu restul de 100g zahar până a început să clocotească pe alocuri…

Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâie

… și am turnat-o încet peste ouă, amestecând repede pentru a nu se transforma în omletă. Am pus amestecul din nou la foc mic, tot amestecând, până când încep să apară primele bule. Am transferat apoi amestecul fierbinte în vasul mixerului și l-am mixat bine (5-7 minute) până când și-a dublat volumul și s-a deschis la culoare.

Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâieTort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâieTort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâie

Am adăugat apoi untul cubulețe (la temperatura camerei) și am mai mixat până s-a incorporat untul.

Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâieAcest pas e opțional! Eu am adăugat 3 foite de gelatină pe care le-am hidratat în putină apă, și apoi le-am topit la foc mic cu câteva linguri de apă, apoi am adăugat gelatina lichidă în crema de ou.

Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâie

Am mixat foarte bine smântâna lichida ,

Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâieTort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâieTort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâieTort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâieTort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâieTort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâieTort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâie

 

Tort Charlotte cu zmeură și pișcoturi de casă

 

Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâie

 


Lasă un răspuns

Rate this recipe: