Acasă Rețete video Amandină de casă – rețetă VIDEO

Amandină de casă – rețetă VIDEO

2
Amandină de casă – rețetă VIDEO
Amandine simple facute in casa

Îmi place foarte mult Amandină de casă pentru că e o prăjitură pe gustul meu: e plină de ciocolată, cremă bogată cu unt, sirop cu cafea și rom plus extra ciocolată sub formă de ganache… ce mi-aș putea dori mai mult de la un desert? Poate gustul copilăriei, amandina de cofetărie de pe vremuri?! Nu mulțumesc, nu e pentru mine… acea amandină nu mi-a plăcut niciodată și nu îmi place nici acum după atâția ani.

Amandină de casă

Îmi aduc aminte foarte clar că atunci când eram copil îmi plăcea să judec oamenii din jurul meu, străini, prieteni sau familie, după alegerile pe care le făceau puși în fața unor situații banale (știu… e stupid, dar eram un copil adesea plictisit și cu o imaginație mult prea bogată), una dintre ele era alegerea grea care trebuia făcută în fața vitrinei de cofetărie: ecler, amandină sau tartă (în orașul de provincie unde am copilărit eu acestea erau top 3 prăjituri)? Am întâlnit rareori oameni care să ignore restul și să aleagă hotărât: TARTE (ca soțul meu, de exemplu). Eu mă hotăram greu: să fie ecler cu ciocolată, cu frișcă sau cu nes… era tare complicat, dar era aproape întotdeauna ECLER. Au fost rare ocaziile când alegeam amandina, prea dulce, prea grețoasă, nu am suportat niciodată fondantul de deasupra (nu i-am înțeles niciodată rostul) plus crema mult prea densă și extrem de dulce. Sper să mă ierte amatorul de amandină de cofetărie care citește aceste rânduri și care se simte ofensat… știți cum e cu gusturile…

Amandină de casă

M-am documentat foarte mult legat de amandinele de cofetărie, acelea originale din anii ’80, în blat aveau zahăr caramelizat în loc de cacao, crema era mai tot timpul făcută cu margarină, zahăr în cantități uriașe atât în blat, cât și în sirop și cremă, plus acel fondant absolut grețos… încă o dată să mă iertați, dar eu am preferat să deraiez de la rețeta originală, încercând totuși să păstrez atât aspectul cât și gustul de amandină.

Dap… am o grămadă de nimicuri de pe AliExpress

Blatul este simplu, ca acela de tort de ciocolată (mi-am propus să fac și eu un tort plin de straturi de ciocolată cât de curând), am separat ouăle, am bătut albușurile cu zahăr, gălbenușurile cu ulei, în plus, am adăugat un pic de praf de copt, dar sincer, nu e nevoie, albușurile bătute spumă vor oferi destul volum. Am copt blatul într-o tava 30x20cm și după ce s-a copt și răcit l-am tăiat cu o ustensilă fără de care nu m-aș descurca.

Crema de ciocolată este foarte densă, am preferat ciocolată și nu cacao pentru un gust mai pronunțat și amărui (am folosit ciocolată amăruie 75% cacao). Untul trebuie sa fie de foarte buna calitate (dacă are zer atunci crema se va tăia sigur) și musai 82% grăsime.

 

Textura blatului este foarte buretoasă și pufoasă, perfectă pentru a fi insiropat. Pentru sirop fiți generoși cu cafeaua, sa fie espresso tare și rom (de preferat rom adevărat nu esență).

Am asamblat prăjitura în aceeași formă în care am copt-o pentru că e mult mai practic, plus că odată asamblată, amandina trebuie să stea la rece câteva ore, de preferat peste noapte înainte de a fi tăiată și servită.

Amandină de casă - rețetă VIDEO
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 8-10
Ingrediente:
Blat de cacao
  • 5 ouă separate
  • 200g zahăr
  • o linguriță de praf de copt
  • 150g zahăr
  • 35g cacao
  • un praf de sare
  • 70ml ulei (5 linguri)
Cremă de ciocolată
  • 3 ouă mari
  • 150g zahăr
  • 100g ciocolata amăruie (75% cacao)
  • 200g unt (82% grăsime)
Sirop
  • 400ml apă
  • 200g zahăr
  • o cafea tare
  • 30ml rom (sau esență de rom - opțional)
Ganache de ciocolată
  • 120g ciocolată
  • 120ml smântână lichidă (30% sau 35% grăsime)
  • 15g unt (opțional)
Instructiuni
Pregătire blat
  1. Am încins cuptorul la 170 de grade C și am pregătit o tavă de copt de 30x20cm cu hârtie de copt.
  2. Am separat cele 5 ouă, albușurile le-am bătut spumă cu zahăr, iar gălbenușurile le-am amestecat cu ulei.
  3. Am adăugat sare, cacao și praf de copt în făină pe care apoi am cernut-o.
  4. Peste albușul bătut spumă tare am adăugat gălbenușul, am amestecat de câteva ori, apoi am adăugat amestecul uscat, lingură cu lingură amestecând încet de jos în sus până când toate ingredientele s-au incorporat bine.
  5. Am pus aluatul în tava și l-am dat la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.
Pregătire cremă de ciocolată
  1. Cele 3 ouă le-am pus pe bain-marie cu zahăr și le-am bătut cu un tel până când amestecul devine o spumă cremoasă (cam 5-7 minute) am adăugat ciocolata rupta în bucăți și am amestecat până când s-a topit.
  2. Am transferat crema obținută într-un vas, apoi am acoperit-o cu folie alimentară și am lăsat-o să se răcească (la temperatura camerei).
  3. Untul moale se mixează până când își dublează volumul și devine pufos apoi se adaugă crema de ciocolată (trebuie să fie răcită complet)
Siropul cu cafea
  1. Se pune la foc apă cu zahăr și să clocotească timp de 7-8 minute.
  2. Când am oprit focul am adăugat cafeaua și atât pentru că nu am avut rom în cămară, dar voi puteți adăuga rom sau esență de rom sau orice altă aromă vă place și credeți că se potrivește cu ciocolata.
Ganache de ciocolata
  1. Am pus smântâna pe foc și am rupt ciocolata în bucăți (am folosit 60g ciocolata amăruie, 75% cacao și 60g de ciocolată cu lapte). Am pus smântâna fierbinte peste bucățile de ciocolată, am acoperit vasul și l-am lăsat deoparte câteva minute pentru ca ciocolata să se topească.
  2. După 5 minute am amestecat ciocolata cu smântâna cu o linguriță până când devine o cremă fină și lucioasă, apoi am lăsat-o deoparte pentru a se întări.
Asamblarea
  1. Am scos blatul din formă și l-am secționat transversal în 3 straturi cât de cât egale.
  2. Se rezervă câteva linguri de cremă pentru decor (eu am pus-o într-un poș cu dui în forma de stea și am dat-o la rece), restul de cremă se împarte în 2 părți egale.
  3. Am folosit aceeași formă în care am copt blatul pentru a asambla prăjitura. Am pus în tavă primul strat de blat, apoi l-am insiropat abundent (siropul trebuie sa fie rece pentru a nu topi crema).
  4. Se adaugă jumătate din cantitatea de cremă și se întinde bine având grija să ajungă și pe margini.
  5. Se repeta etapele: blat, sirop, crema, blat, sirop.
  6. Se pune folie alimentară peste tava în care am montat prăjitura și se dă la rece pentru câteva ore, de preferat peste noapte.
  7. A doua zi, am scos prăjitura de la rece și am decupat marginile (am făcut asta pentru a da bine în poze, dar voi puteți sări pentru etapa asta).
  8. Am tăiat prăjitura în 12 bucăți pe care le-am scos din tavă, le-am pus pe un grilaj sub care am pus hârtie.
  9. Am pus câte 2-3 lingurițe de ganache pe fiecare bucată de prăjitură. Puteți să faceți ganache-ul cu o ora înainte de a servi prăjitura, dar dacă îl faceți cu mult timp în avans trebuie să îl dați 30-40 de secunde la microunde pentru a redeveni fluid.
  10. Se decorează fiecare prăjitură cu câte o steluță de cremă pentru a respecta aspectul clasic de amandină.

 

Sper că v-am făcut poftă cu această Amandină de casă, sper că veți încerca și voi această rețetă ușoară (mă rog… mai ușoară decât cea de amandină de cofetărie), v-o recomand din suflet pentru că în această rețetă am folosit o cantitate redusă de zahăr, plus unt de cea mai bună calitate și ciocolată fină din abundentă. Sper să îmi lăsați un mesaj cu părerea voastră sau dacă aveți întrebări sau nelămuriri, voi încerca să vă răspund în cel mai scurt timp.

Până la următoarea rețetă dulce vă doresc să aveți spor în toate, multă liniște și S-aveți poftă!

Amandina de casa


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.