Acasă Rețete video Tartă rustică cu cireșe – rețetă VIDEO

Tartă rustică cu cireșe – rețetă VIDEO

0
Tartă rustică cu cireșe – rețetă VIDEO

Sunt un mare fan cireșe și m-am gândit să mai fac un desert cu aceste fructe minunate (pe lângă Prăjitura răsturnată cu cireșe de data trecută), așa că am căutat ceva delicios în lungul și în latul Pinterestului și am găsit ceva extrem de potrivit cu poftele mele: să fie cu cireșe, cu ciocolată, să arate bine și să fie ușor de făcut – Tartă rustică cu cireșe

Tartă rustică de cireșe

Tartă rustică de cireșe

Această rețetă, din care ies 2 tarte medii (6 porții per tartă), mi s-a părut una destul de simplu de realizat (de-asta am și decis să o împart cu voi) dar înainte, aș avea câteva comentarii de făcut legat de modul de preparare:

  • dacă folosiți cireșe congelate (sau vișine, de ce nu) cred ca nu ar mai trebui adăugată apă în momentul când sunt puse la foc, cred că își vor lăsa ele destulă apă;
  • aluatul trebuie să fie împăturit și întins de câteva ori și neapărat răcit minim 2 ore pentru că altfel se va crăpa atunci când este strâns în jurul fructelor;
  • pentru a aromatiza cireșele puteți folosi vanilie așa cum am folosit eu (e preferata mea lângă fructe) sau puteți pune coajă rasă de lămâie sau lichior de cireșe sau, dacă nu vreți alcool puteți adăuga extract/esență de migdale (așa cum era rețeta originală);

Tartă rustică de cireșe

Tartă rustică de cireșe - rețetă VIDEO
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 12
Ingrediente:
Crusta de ciocolată
  • 260g făină
  • 50g cacao
  • 50g zahar
  • un vârf de linguriță de sare
  • 70-100ml apă rece
  • 40ml ulei
  • 100g unt rece
Umplutura de cireșe
  • 800g cireșe proaspete (sau congelate)
  • 100ml apă
  • 4 linguri de zahăr
  • o lingură de amidon
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • o linguriță de extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
  • 2-3 linguri de griș
Topping
  • un albuș de ou pentru uns
  • fulgi de migdale
  • zahăr pudră
Instructiuni
Pregătirea aluatului de ciocolată
  1. Am cernut făina împreună cu cacao și sare. Am amestecat și zahărul granulat.
  2. Am adăugat apoi uleiul și am amestecat (se va forma o compoziție sfărâmicioasă).
  3. Untul foarte rece l-am dat prin răzătoarea mare (m-am ajutat de putină făină pentru a nu se lipi de răzătoare).
  4. După ce am amestecat bucățile de unt cu restul compoziției am adăugat apa rece treptat și am amestecat cu mâna până când aluatul s-a desprins de pe pereții vasului. Atenție! Nu puneți toată apa odată, poate nu e nevoie de toată cantitatea (depinde de tipul de făină pe care îl folosiți și câtă umiditate conține deja făina).
  5. Pe o suprafață de lucru am pudrat cu făină și am întins bila de aluat pe verticală (cu un sucitor de lemn), apoi am l-împăturit ca pe o scrisoare. Am repetat acest pas de 3-4 ori.
  6. Am înfășurat aluatul în folie alimentara și l-am dat la rece pentru minim 2 ore.
Umplutura de cireșe
  1. Într-o crăticioară pe foc mediu am pus cireșele (doar jumătate din cantitate), apa, zahărul, amidonul și zeama de lămâie.
  2. Am lăsat cireșele la foc pană când s-a evaporat mare parte din apă și au căpătat o consistență ca de dulceață (a durat cam 20 de minute). Pentru a nu se lipi sau afuma, focul trebuie să fie domol și trebuie amestecat încontinuu.
  3. Când s-a evaporat apa, am adăugat și restul de cireșe și vanilia.
  4. Am amestecat și apoi le-am lăsat să se răcească complet înainte de a le pune în tartă.
Asamblare și coacere
  1. Prima dată, am dat drumul la cuptor și l-am încălzit la 170 de grade (funcția convecție cu ventilație, dacă aveți cuptor electric).
  2. Am scos aluatul de la rece și l-am tăiat în 2 bucăți egale.
  3. Am luat o bucată de aluat și am intins-o cu un sucitor formând un cerc destul de subțire cu diametrul de aproximativ 30 de cm, apoi am asezat-o în tava de copt.
  4. Am pus în mijloc jumătate din cantitatea de cireșe pe care NU le-am întins ci am strâns marginile foii de aluat în jurul cireșelor apăsând încet (am avut grijă să nu rup foaia de aluat) și încercând să sigilez cât de cât marginile pentru ca sucul cireșelor să nu pătrundă în tavă în momentul coacerii.
  5. Am repetat procesul și cu a doua jumătate de aluat.
  6. Am uns cele 2 tarte cu albuș de ou și am presărat fulgi de migdale (pe o tartă) și zahăr brun (pe cealaltă). Voi puteți să presarăți ce vreți pe ele, eu am vrut să diversific (trebuia totuși să las fulgi de migdale pe amândouă, pentru că s-au potrivit de minune).
  7. Am dat tartele la cuptor pentru 25-30 de minute.
  8. După ce s-au copt se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahar pudră și se porționează.
  9. Ca și recomandare, feliile de tartă merg acompaniate de frișcă proaspătă sau înghețată de vanilie.

Tartă rustică de cireșe

Sper că v-a plăcut propunerea mea, sper să o încercați și voi și să îmi spuneți neapărat cum vi s-a părut. Voi ce rețete preferați în sezonul cireșelor/vișinelor? Să fie pandișpan, tartă, plăcintă, prăjitură răsturnată? Sunt foarte curioasa așa că va rog să îmi lăsați un mesaj cu preferințele voastre. Până la următoarea rețetă dulce vă doresc spor în tot ceea ce vă propuneți, multă liniște și S-aveți poftă!

Tartă rustică de cireșe


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.