Biscuiții se macină fin iar untul se topește și se lasă să se răcească puțin.
Se amestecă pesmetul de biscuiți cu zahărul pudră și cu untul topit.
Se unge bine cu unt (pe fund și pe laterale) o tavă de tort cu fund și margini detașabile. Se așează blatul de biscuite în tavă și se tasează cu spatele unei linguri pe fund și puțin pe margini.
Se dă la rece pentru cel puțin o oră, timp în care se pregătește umplutura de brânză.
Se încălzește cuptorul la 180 de grade C.
Umplutura de brânză
Într-un bol înalt se pun crema de brânză, zahărul și făina și se amestecă la treapta cea mai mică a mixerului (nu mixați prea mult, sau la o treaptă prea mare pentru că altfel se poate crăpa prăjitura la suprafață).
Se adaugă ouăle unul câte unul, mixând puțin după fiecare și curățând bine marginile vasului
la final se adaugă smântâna, coaja de lămâie și zaharul vanilat și se mai amestecă puțin
Se scoate forma de tort cu blatul de biscuiți de la rece și se toarnă crema de brânză
Forma de tort se îmbracă în folie de aluminiu și se pune într-o tavă mai mare și adâncă în care se pune apă fierbinte.
Coacerea
Se dă la cuptor pentru 15 minute (la 180 de grade) după care se reduce temperatura la 120 de grade C și se mai lasă intre 60 și 90 de minute (la mine a fost nevoie de 75-80 de minute). Cheesecak-ul este gata atunci când marginile sunt ferme la atingere dar centrul e încă moale.
La expirarea timpului, am stins cuptorul și am mai lăsat prăjitura în cuptor 45 de minute până la o ora, după care am scos-o din cuptor, am scos și folia de aluminiu și am trecut vârful unui cuțit pe margine pentru a o dezlipi.
Am acoperit cheesecake-ul pentru a se răci treptat la temperatura camerei și când s-a răcit definitiv, l-am dat la frigider peste noapte.
Recipe by Dulcinele at https://dulcinele.ro/2018/04/cheesecake-clasic-new-york-reteta-video/