Amandină de casă - rețetă VIDEO
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 8-10
Ingrediente:
Blat de cacao
  • 5 ouă separate
  • 200g zahăr
  • o linguriță de praf de copt
  • 150g zahăr
  • 35g cacao
  • un praf de sare
  • 70ml ulei (5 linguri)
Cremă de ciocolată
  • 3 ouă mari
  • 150g zahăr
  • 100g ciocolata amăruie (75% cacao)
  • 200g unt (82% grăsime)
Sirop
  • 400ml apă
  • 200g zahăr
  • o cafea tare
  • 30ml rom (sau esență de rom - opțional)
Ganache de ciocolată
  • 120g ciocolată
  • 120ml smântână lichidă (30% sau 35% grăsime)
  • 15g unt (opțional)
Instructiuni
Pregătire blat
  1. Am încins cuptorul la 170 de grade C și am pregătit o tavă de copt de 30x20cm cu hârtie de copt.
  2. Am separat cele 5 ouă, albușurile le-am bătut spumă cu zahăr, iar gălbenușurile le-am amestecat cu ulei.
  3. Am adăugat sare, cacao și praf de copt în făină pe care apoi am cernut-o.
  4. Peste albușul bătut spumă tare am adăugat gălbenușul, am amestecat de câteva ori, apoi am adăugat amestecul uscat, lingură cu lingură amestecând încet de jos în sus până când toate ingredientele s-au incorporat bine.
  5. Am pus aluatul în tava și l-am dat la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.
Pregătire cremă de ciocolată
  1. Cele 3 ouă le-am pus pe bain-marie cu zahăr și le-am bătut cu un tel până când amestecul devine o spumă cremoasă (cam 5-7 minute) am adăugat ciocolata rupta în bucăți și am amestecat până când s-a topit.
  2. Am transferat crema obținută într-un vas, apoi am acoperit-o cu folie alimentară și am lăsat-o să se răcească (la temperatura camerei).
  3. Untul moale se mixează până când își dublează volumul și devine pufos apoi se adaugă crema de ciocolată (trebuie să fie răcită complet)
Siropul cu cafea
  1. Se pune la foc apă cu zahăr și să clocotească timp de 7-8 minute.
  2. Când am oprit focul am adăugat cafeaua și atât pentru că nu am avut rom în cămară, dar voi puteți adăuga rom sau esență de rom sau orice altă aromă vă place și credeți că se potrivește cu ciocolata.
Ganache de ciocolata
  1. Am pus smântâna pe foc și am rupt ciocolata în bucăți (am folosit 60g ciocolata amăruie, 75% cacao și 60g de ciocolată cu lapte). Am pus smântâna fierbinte peste bucățile de ciocolată, am acoperit vasul și l-am lăsat deoparte câteva minute pentru ca ciocolata să se topească.
  2. După 5 minute am amestecat ciocolata cu smântâna cu o linguriță până când devine o cremă fină și lucioasă, apoi am lăsat-o deoparte pentru a se întări.
Asamblarea
  1. Am scos blatul din formă și l-am secționat transversal în 3 straturi cât de cât egale.
  2. Se rezervă câteva linguri de cremă pentru decor (eu am pus-o într-un poș cu dui în forma de stea și am dat-o la rece), restul de cremă se împarte în 2 părți egale.
  3. Am folosit aceeași formă în care am copt blatul pentru a asambla prăjitura. Am pus în tavă primul strat de blat, apoi l-am insiropat abundent (siropul trebuie sa fie rece pentru a nu topi crema).
  4. Se adaugă jumătate din cantitatea de cremă și se întinde bine având grija să ajungă și pe margini.
  5. Se repeta etapele: blat, sirop, crema, blat, sirop.
  6. Se pune folie alimentară peste tava în care am montat prăjitura și se dă la rece pentru câteva ore, de preferat peste noapte.
  7. A doua zi, am scos prăjitura de la rece și am decupat marginile (am făcut asta pentru a da bine în poze, dar voi puteți sări pentru etapa asta).
  8. Am tăiat prăjitura în 12 bucăți pe care le-am scos din tavă, le-am pus pe un grilaj sub care am pus hârtie.
  9. Am pus câte 2-3 lingurițe de ganache pe fiecare bucată de prăjitură. Puteți să faceți ganache-ul cu o ora înainte de a servi prăjitura, dar dacă îl faceți cu mult timp în avans trebuie să îl dați 30-40 de secunde la microunde pentru a redeveni fluid.
  10. Se decorează fiecare prăjitură cu câte o steluță de cremă pentru a respecta aspectul clasic de amandină.
Recipe by Dulcinele at http://dulcinele.ro/2018/06/amandina-de-casa-reteta-video/