Tort cu pere și nuci caramelizate - rețetă VIDEO
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 8-10
Ingrediente:
Baza de pere și caramel
  • 5-6 pere coapte + 2 linguri de zahăr
  • 200g zahăr granulat
  • 50ml apă
  • 100g nuci măcinate
Pentru blatul pandișpan
  • 4 ouă separate
  • 130g zahăr granulat
  • 3 linguri de ulei
  • un praf de sare
  • 2 plicuri de zahăr granulat
  • 130g făină
Pentru frișcă
  • 400ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
  • 3-4 linguri de zahăr pudră vanilat
Pentru decor
  • o cană de nucă măcinată
Instructiuni
  1. Am dat drumul la cuptor la 170 de grade și am pregătit 2 tăvi de copt rotunde (nu folosiți tăvi de copt cu marginile detașabile) cu diametrul de 22-24 cm.
  2. M-am ocupat de pere: am curățat de coajă și cotor 5-6 pere coapte și le-am tăiat felii, am adăugat 2 linguri de zahăr (dacă perele sunt foarte dulci, puteți sari peste pasul acesta) apoi le-am așezat în cele 2 forme de copt.
  3. Am făcut un caramel din zahăr și un pic de apă (am adăugat apă pentru ca zahărul să se caramelizeze încet și omogen), când zahărul s-a caramelizat și a căpătat o culoare frumoasă, arămie, am adăugat nucile măcinate și am amestecat. Apoi am distribuit cât de cât egal caramelul cu nuci peste perele din tăvi.
  4. Apoi m-am ocupat de blatul de pandișpan: am separat cele 4 oua, albușul l-am bătut spumă cu zahăr până am obținut o spumă tare, gălbenușurile le-am amestecat sare și cu ulei. Am adăugat gălbenușurile peste albușurile bătute spumă, am adăugat zahărul vanilat și treptat am adăugat faina amestecând încet, de jos în sus, având grijă să nu pierd volumul (atenție nu am pus praf de copt).
  5. Am distribuit aluatul de pandișpan în mod egal peste pere și caramel.
  6. Am dat cele 2 tăvi la cuptorul preîncălzit pentru 25-30 de minute.
  7. După ce au trecut testul scobitorii cele 2 blaturi se lasă să se răcească 15-20 de minute apoi se dezlipesc marginile blaturilor de formele de tort, se răstoarnă pe 2 farfurii și se lasă să se răcească definitiv înainte de a fi decorate cu frișcă.
  8. Pentru frișcă: într-un vas ținut la rece, se bate smântâna lichidă rece până când se întărește și se adaugă cele 3-4 linguri de zahăr vanilat pudră.
  9. Am distribuit frișca în mod egal peste cele doua blaturi cu pere și nucă, dar am păstrat câteva linguri de frișcă și pentru marginile tortului.
  10. Am decorat tortul cu nucă măcinată pe margini și l-am lăsat la rece peste noapte înainte de al- tăia și al servi.
Recipe by Dulcinele at http://dulcinele.ro/2018/10/tort-cu-pere-si-nuci-caramelizate-reteta-video/