Tort Fagure cu vișine (Tort Cușma lui Guguță) - rețeta VIDEO
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 10-12
Ingrediente:
Ingrediente pentru 4 blaturi (20cm diametru):
  • 550-600g făină
  • 250g smântână fermentată
  • 250g unt rece
  • 200g zahăr granulat
  • 2 lingurițe praf de copt
  • jumătate de linguriță de bicarbonat
  • zahăr vanilat
Pentru umplutura de vișine
  • 800g vișine congelate
  • 100g zahăr
  • 3 linguri de amidon
Pentru frișcă:
  • 500-600g smântână lichida (32% grăsime)
  • 3 linguri de zahăr pudră
Pentru decor:
  • 10-15 vișine din compot
  • ciocolată topită
  • fulgi de ciocolată
Instructiuni
  1. Pentru aluat am amestecat făina cu zahăr, sare, praf de copt și zahăr vanilat.
  2. Am adăugat untul rece tăiat cubulețe și am fărâmițat totul cu degetele până când untul s-a amestecat bine cu făina și nu au mai rămas bucăți mari.
  3. Am adăugat bicarbonatul în smântână fermentata și am amestecat. Am adăugat smântâna cu bicarbonat peste făina cu unt și am amestecat până când am obținut un aluat moale și ușor lipicios.
  4. Am pus aluatul obținut într-un vas, l-am acoperit și l-am dat la rece pentru minim o oră.
  5. Pentru umplutura de vișine am decongelat vișinele, le-am scurs de lichid, apoi le-am pus într-o crăticioară cu zahăr, la foc mic timp de aproximativ 10 min. Lichidul (sucul de vișine) l-am amestecat cu amidon și l-am pus peste vișinele gătite.
  6. Am amestecat până când vișinele și siropul s-au legat, apoi am transferat amestecul într-un alt vas și l-am lăsat să se răcească.
  7. Am scos aluatul de la rece și l-am împărțit în 4 bucăți egale (cât de cât). Fiecare bucată am întins-o în foaie subțire și am decupat fâșii late de 8-9 cm.
  8. Am pus pe mijlocul fiecărei fâșii câteva lingurițe de umplutură de vișine și am pliat marginile.
  9. Într-o formă detașabilă cu diametru de 20 cm (de fapt am folosit doar inelul, pe care l-am pus pe o tavă de copt, 30x40cm cu hârtie de copt) am pus în forma circulară 3-4 fâșii umplute cu vișine.
  10. Am dat la cuptorul preîncălzit la 170-180 de grade C (fără ventilație) fiecare strat astfel obținut pentru aprox. 35 min.
  11. Eu am avut 4 straturi dar dacă întindeți aluatul mai subțire, cred că pot ieși mai multe straturi, dacă vă plac torturile înalte (mie 4 mi s-au părut suficiente).
  12. Cât timp s-au răcit straturile cu vișine am bătut smântâna lichidă (musai 32% grăsime și foarte rece) cu 2-3 linguri de zahăr pudră și vanilie (extract sau zahăr vanilat, după gusturi și posibilități) până am obținut o frișcă pufoasă.
  13. Am asamblat tortul alternând straturi cu vișine și frișcă. Am îmbrăcat și marginile tortului cu frișcă apoi am presărat fulgi de ciocolată.
  14. Pentru decor am mai folosit și vișine din compot (scurse bine de zeamă) pe care le-am dat prin ciocolată topită, pe care le-am ținut la rece până s-a întărit ciocolata.
  15. Tortul trebuie să stea câteva ore la rece înainte de a fi tăiat și servit.
  16. Poate rezista la rece până la 3-4 zile.
Recipe by Dulcinele at http://dulcinele.ro/2018/12/tort-fagure-cu-visine-tort-cusma-lui-guguta-reteta-video/