Go Back
Plăcinte cu brânză la tigaie

Plăcinte cu brânză la tigaie

Constantin Oana
Plăcinte la tigaie foarte ușor de făcut și fără a fi prăjite in ulei, umplute cu un amestec de brânză dulce și preferata noastră, brânză telemea din lapte de bivoliță
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Course Appetizer, Snack
Cuisine Afgan, Russian
Servings 10 plăcinte

Equipment

  • Tigaie

Ingredients
  

Ingrediente aluat:

  • 200 ml apă
  • 100 ml lapte
  • 1 gălbenuș
  • jumătate de linguriță de sare
  • 500-550 g făină
  • o linguriță de praf de copt
  • 30 ml ulei

Ingrediente umplutură:

  • 400 g brânză dulce grasă
  • 200 g telemea de bivoliță
  • 1 ou mare (sau 2 mai mici)
  • puțină sare după gust

Unt topit pentru uns (optional)

    Instructions
     

    Preparare aluat

    • Am amestecat apa, cu laptele, gălbenușul și puțină sare (apa si laptele sunt călduțe, pentru că ajută aluatul să devină elastic). Am amestecat puțin cu o furculiță.
    • Am adăugat făina cernută (doar jumătate din cantitate), praful de copt și uleiul și am început să amestec cu mâna adăugând făina până când aluatul începe să se lege.
    • Am pus faina pe masa si am transferat aluatul din vas, l-am pudrat bine cu făină și l-am frământat puțin până am obținut o bilă de aluat care nu se mai lipește de masă și de mâini.
    • Am tăiat apoi aluatul in 10 bucăți și am format 10 bile (cred că aluatul este suficient și pentru 12 plăcinte) pe care apoi le-am acoperit cu folie de plastic și le-am lăsat să se odihnească până am pregătit umplutura.

    Preparare Umplutura

    • Intr-un vas am adăugat brânza dulce, oul, puțina sare, apoi am răzuit telemeaua (puteți adăuga sarea la sfârșit in funcție de cât de sărată e telemeaua) și am amestecat bine cu o furculiță

    Pregatirea placintelor

    • Am întins pe rând fiecare bilă de aluat (cât de subțire s-a putut fără a-l rupe), apoi am întins câte o lingură de umplutură (poate chiar 2) pe jumătate din aluat apoi am acoperit cu cealaltă jumătate.
    • Am sigilat marginile și am decupat partea de aluat in exces (eu am folosit un cutter de fursecuri sau de săratele, dar se pot decupa și cu un cuțit ascuțit). Încercați să presați puțin plăcinta pentru a elibera aerul înainte de a sigila umplutura.
    • Am copt fiecare plăcintă pe tigaia încinsă, la foc mediu (eu am o tigaie cu fund dublu si suprafață teflonată, v-am lăsat mai jos link cu tipul de tigaie pe care l-am folosit) cate aproximativ 2 min. pe fiecare parte (timpul este estimativ in funcție de aragazul sau plita fiecăruia acest poate varia)
    • Când s-a copt suficient si înainte de a scoate plăcinta din tigaie, am uns cu generozitate suprafața plăcintei cu unt topit pentru a nu se crăpa și pentru a nu se usca prea tare in procesul de răcire

    Notes

    Tipul de umplutură poate varia in funcție de preferințele voastre:
    • la această umplutură sărata puteți adăuga mărar/pătrunjel, ceapa verde tăiată rondele fine sau chiar baby spanac;
    • daca doriți o umplutura dulce puteți omite telemeaua, mai adăugați brânză dulce încă pe atât (să fie bine scursă de zer), stafide hidratate in rom sau coaja rasă de lămâie si puțin zahăr și veți obține un desert aromat și foarte light;
    • dacă sunteți fan calzone, puteți renunța de tot la brânză și puteți unge aluatul cu puțin sos de roșii, câteva felii subțiri de ciupercă, bacon sau prosciutto, puțin cașcaval ras și veți obține un calzone minunat;
    Keyword branza, plăcintă