
Deși în engleza li se spune Biscuiti “Shortbread” (și veți găsi pe net sute de rețete sub denumirea asta) pentru mine sunt tot biscuiți/fursecuri cu unt, decupați în diverse forme, pentru diverse ocazii, glazurați sau nu… de departe preferații copiilor. Eu i-am decupat în formă de omuleți și le-am “croit” pantaloni din ciocolată.
- 260g faina
- un praf de sare
- 230g unt
- 60g zahar pudra
- 1 plic de zahar vanilat
- 200g ciocolata amaruie (sau orice sortiment preferati)
Se freaca untul cu zaharul pana devine cremos (cam 2-3 minute). Se amesteca si extractul de vanilie si putina sare. Apoi se adauga faina treptat pana se incorporeaza toata. Coca formata se aplatizeaza si se impacheteaza in folie de plastic, dupa care se baga la frigider cam o ora sau pana cand se intareste.
Dupa ce s-a intarit, se intinde aluatul pe un blat pe care s-a pus faina din abundenta ca sa nu se lipeasca (foaia nu trebuie sa fie prea subtire) si se decupeaza cu forme din metal (sau orice aveti la indemana) dar care au fost date bine prin faina.
Se aseaza cu grija figurinele din coca pe o tava de cuptor pe care se pune hartie de copt si se dau la frigider inca 15 minute (astfel, figurinele isi vor tine forma in timpul coacerii), dupa care se baga la cuptor timp de 8-10 minute la for mediu. Dupa ce le-ati scos din cuptor, lasati-le sa se raceasca pe un suport de metal, in timp ce topiti ciocolata.
Ciocolata se topeste cel mai bine in bain-mare (nu incercati sa o topiti direct la flacara pentru ca se poate lipi de vas si capata un gust ciudat), unii mai pun si un pic de unt, dar eu nu i-am mai pus nimic, doar am maruntit-o foarte bine si am pus-o in bain-mare. Decorul e foarte simplu: introduceti biscuitii raciti in ciocolata moale si dupa ce s-a scurs excesul de ciocolata, puneti-i pe hartie de copt pana se usuca ciocolata.
Până la următoarea rețetă dulce vă doresc spor în tot ceea ce vă propuneți, multă liniște și S-aveți poftă!