Acasă Rețete de baza și tutoriale Creme si glazuri Frișcă naturală – cea mai simplă rețetă

Frișcă naturală – cea mai simplă rețetă

2
Frișcă naturală – cea mai simplă rețetă

Mie îmi place foarte mult frișca dar mai ales frișca naturală din smântână grasă și proaspătă. Este “garnitura” perfectă pentru prăjiturile, torturile și gustările cu fructe și nu numai. Iată cum se face frișca naturală fără adaosuri.

untitled-55

De  obicei eu nu pun întăritori sau gelatină, fac excepție acele rețete care o cer în mod expres (cum e în cazul tortului Diplomat sau a cheesecake-urilor fără coacere), nu e un capăt de tara dacă ii folosiți, dar sfatul meu este să vă păstrați prăjiturile sau deserturile cât mai “curate” și aici mă refer în mod special la mizeriile vegetale tip Hulala de care vă recomand să vă feriți. Vreți să țineți post? Nici o problemă, există atâtea rețete simple și de post în care nu e nevoie de frișcă vegetală (lista de ingrediente conține proteine din lapte, deci nu e tocmai de post: “Apa, Grasimi vegetale hidrogenate, Zahar, PROTEINE DIN LAPTE, SORBITOL, HIDROXIPROPILCELULOZA, ESTERI AI MONO SI DIGLICERIDELOR, LECITINA, ESTERI LACTICI AI MONO SI DIGLICERIDELE ACIZILOR GRASI, Sare, Arome, BETA CAROTEN/ E160a“… mda!).

Tort de mere caramelizate cu frișca
Tort de mere caramelizate cu frișca

Rețeta de succes implică smântână lichidă, de calitate, foarte grasă (32%-38% grăsime), totuși a nu se confunda cu smântâna fermentata care e mai acrișoară și folosește de obicei la sosuri, pentru a “drege ciorbele” sau la papanași.

O să fiu foarte sinceră cu voi și o să recunosc că am încercat foarte multe variante de smântână grasă pentru frișcă dar m-am înțeles perfect de fiecare dată cu un singur produs: LaDorna (acesta nu este un articol publicitar, nu am fost plătită să ii laud, pur și simplu vă spun ce produs folosesc atunci când fac prăjituri cu frișcă). Totuși, acest produs, pe lângă smântână mai conține și caragenan (un aditiv alimentar cu rol de îngroșare, gelifiant și emulgator), ca multe alte produse de acest gen de pe piață.

Dacă doriți o smântână pentru frișcă 100% naturală fără niciun aditiv, trebuie să vă înarmați cu multă răbdare și să căutați în lung și în lat, prin supermarketuri sau online pentru că, se pare, piața din România nu este mare consumatoare de produse “curate”, iar importatorii și distribuitorii nu își fac storurile după cum e sănătos și “curat” ci după cerere. Vă dau 2 exemple în acest sens:

  • smântână pentru frișcă 100% naturală există/exista pe un singur site (așa am găsit eu la momentul acesta) și chiar mă pregăteam să comand, când, ce să vezi!!! nu mai au pe stoc. Surpriză! Așa că voi lua la inspectat etichetele produselor de prin supermarketuri până voi găsi un produs mai bun (până atunci voi face un compromis și voi rămâne la LaDorna). Vă țin la curent când găsesc un produs de care să fiu mulțumită;
  • extract de vanilie (e un pic off-topic dar face parte din aceeași categorie de produse greu de găsit), am tot cautat acest tip de produs pe tot internetul și se găsește din ce în ce mai rar, plus că e foarte, foarte scump, așa că singura soluție care îmi rămâne e să îmi fac propriul extract. Voi reveni cu o postare separată despre extractele făcute în casă.

Așadar, revenind la frișca noastră, pentru a orna cam 6 prăjituri (pornesc de la o cantitate mică, dar puteți să dublați sau să triplați cantitățile în funcție de tipul de prăjitură făcut), vă trebuiesc:

Frișcă naturală - cea mai simplă rețetă
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
  • 200ml smântână 32% grăsime (dar și mai bine 35-38%)
  • o lingură de zahăr pudră
  • vanilie (fie o linguriță de extract, fie un plic de zahăr vanilat... după posibilități)

 

Pentru o frișcă solidă, pufoasă și rezistentă totul trebuie să fie, așa cum am mai spus, RECE: bolul, paletele mixerului, smântâna. Se pune smântâna în bolul care a stat 15-20 minute la congelator apoi se bate bine până se întărește apoi se adaugă zahărul pudră și vanilia (sau zahărul vanilat) și se amesteca încet până devine o spuma pufoasă. Nu vă recomand să folosiți zahăr granulat pentru că frișcă se va tăia sigur (nu sunt expert așa că nu știu exact de ce se taie, asta e experiența mea).
Am uitat sa menționez că pe timp de iarnă eu pun bolul cu smântână în alt vas în care am pus zăpadă (puteți să puneți apă rece cu gheață). Mi se mai întâmplă ca atunci când e foarte cald în bucătărie și nu se întâmplă să fi nins afară, să folosesc doua pungi de legume congelate în jurul vasului în care bat frișca pentru a se închega mai repede.

Rezultatul este garantat: o frișcă delicioasă, pufoasă și cremoasă… hmmmmm de vis!

Prăjitură răsturnată cu ananas
Prăjitură răsturnată cu ananas

S-aveți pofta!


2 COMENTARII

  1. Da, ai dreptate, smantana mai grasa este buna pentru firsca DAR mi e nu mi a iesit niciodata frisca din acea smantana speciala. Se bate cu telul? Eu am batut o cu mixerul si nu mult dar nu iese si nici prietenei mele. Oare de ce?
    Miky

  2. Hmmm, cred ca e mai greu pana iti iese prima data. Smantana se bate la rece (eu nu o bat in bucatarie pt ca acolo e mai cald decat in resul casei), toate ustensilele sunt de la congelator (bolul de metal si paletele mixerului). Acum… nu imi placce sa fac reclama dar am cumparat mereu smantana pt frisca de la Ladorna, aceea de la poza de mai sus, si nu am avut niciodata surprize. Spor in continuare si sper sa iti iasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.