Acasă Rețetele mele Rețete dulci Nammoura (Basbousa) – prăjitură arabească

Nammoura (Basbousa) – prăjitură arabească

1
Nammoura (Basbousa) – prăjitură arabească

Nammoura sau Namoura/Basbousa/Hrisi sau oricum i-ați spune, este un dulce traditional libanez care se poate întâlni și în alte bucătarii orientale sub alte denumiri, de exemplu în Egipt se numește babousa și conține fulgi de nuca de cocos și miere, iar în alte tari arabe se numește harissa sau hrisi. Experienta a fost foarte reușită mai ales din perspectiva faptului ca este prima oara când pregătesc un desert arabesc.

Nammoura

Săptămâna trecuta am organizat duminica libaneza în familia mea, s-a gătit supa crema de linte, tabuleh, hummus, falafel (din păcate a ieșit atât de “bun” ca nici Leo, motanul meu, nu s-a încumetat sa guste asa ca am renunțat sa il pun pe masa), mușchi de vita la grătar cu za’atar, kofte și nu în ultimul rand Nammoura – aceasta bunătate de prăjiturică insiropată și gustoasă.

Nammoura este ca orice alta prăjitură cu gris, dar se transforma într-o delicatesa exotica in momentul in care se insiropeaza cu attar parfumat cu apa de flori de trandafiri sau/si apa de flori de portocal. Aceste specialități se pot cumpăra de la orice măcelărie arabească sau din orice hypermarket (si nu sunt scumpe, costa cam 13 lei prima si 6 lei a doua).

Nammoura - deliciu libanez
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 15
Ingrediente:
Ingrediente:
  • 420g griș
  • 500g iaurt simplu semi degresat
  • 100g zahăr granulat
  • 125g unt topit
  • 1 pliculeț praf de copt
  • sirop attar (cam 2 căni medii)
Pentru sirop attar:
  • 400g zahăr granulat
  • 375ml apă
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • 2 linguri de apă de trandafiri (sau esență de flori de portocal)
      Se combină ingredientele: griș, iaurt, zahăr, unt, praf de copt și se amestecă până se omogenizează (până aici chiar floare la ureche) și se pune mestecul într-o tavă unsă bine cu unt sau ulei, se dă la cuptor la foc mediu circa 50 de minute sau pană se rumenește.
     Intre timp se pregătește siropul attar care nu e altceva decât sirop de zahăr (se combină zahărul și apa și se dă în clocot cam 6-8 minute). După ce se stinge focul, se adaugă zeama de lămâie și apa de trandafiri (sau esența de flori de portocal). Miroase senzațional!
     După ce se scoate prăjitura din cuptor și este încă fierbinte, se taie în cuburi sau romburi și se toarnă siropul răcit peste prăjitură (la mine s-a acoperit în totalitate de sirop – nu-i bai, în 10 minute prăjitura absoarbe tot siropul, iar textura devine ca aceea de fructe confiate).
     Eu am ornat-o cu frișcă făcută în casă (încercați varianta naturală, nu vegetală) și cu fistic crud și fără sare tăiat mărunt.
Până la următoarea rețetă dulce vă doresc spor în tot ceea ce vă propuneți, multă liniște și S-aveți poftă!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.