
Nammoura sau Namoura/Basbousa/Hrisi sau oricum i-ați spune, este un dulce traditional libanez care se poate întâlni și în alte bucătarii orientale sub alte denumiri, de exemplu în Egipt se numește babousa și conține fulgi de nuca de cocos și miere, iar în alte tari arabe se numește harissa sau hrisi. Experienta a fost foarte reușită mai ales din perspectiva faptului ca este prima oara când pregătesc un desert arabesc.
Săptămâna trecuta am organizat duminica libaneza în familia mea, s-a gătit supa crema de linte, tabuleh, hummus, falafel (din păcate a ieșit atât de “bun” ca nici Leo, motanul meu, nu s-a încumetat sa guste asa ca am renunțat sa il pun pe masa), mușchi de vita la grătar cu za’atar, kofte și nu în ultimul rand Nammoura – aceasta bunătate de prăjiturică insiropată și gustoasă.
Nammoura este ca orice alta prăjitură cu gris, dar se transforma într-o delicatesa exotica in momentul in care se insiropeaza cu attar parfumat cu apa de flori de trandafiri sau/si apa de flori de portocal. Aceste specialități se pot cumpăra de la orice măcelărie arabească sau din orice hypermarket (si nu sunt scumpe, costa cam 13 lei prima si 6 lei a doua).
- 420g griș
- 500g iaurt simplu semi degresat
- 100g zahăr granulat
- 125g unt topit
- 1 pliculeț praf de copt
- sirop attar (cam 2 căni medii)
- 400g zahăr granulat
- 375ml apă
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 2 linguri de apă de trandafiri (sau esență de flori de portocal)
,,attar,,= parfum in araba adic in cazul de fata sirop parfumat cu apa de trandafir sau apa dion flori de portocal…….buna si dulceeeeeeeee!!!o zi faina sa ai!!!!!!!