
Zilele trecute am refacut pentru prima oara un New York cheesecake adica un cheesecake clasic, o prajitura cu branza perfecta dupa parerea mea, pe care m-am hotarat greu sa il fac, poate din cauza “legendelor” cum ca ar fi dificil de realizat sau pur si simplu pentru ca nu am mancat niciodata una cu adevarat delicioasa. Vorbesc despre cheesecake-ul acela original, nu adaptarile cu fel de fel de creme si spun “refacut” pentru ca in urma cu ceva luni am incercat sa il fac in casa pentru prima data si mi-a iesit o pasca veritabila. Mi-am luat inima in dinti, mi-am infoiat moralul si m-am apucat din nou, de data asta cu altfel de branza, mai cremoasa, cu un continut ridicat de grasime (merge si cu crema de branza gen Philadelphia).
Pana sa imi suflec manecile si sa va prezint pas cu pas etapele pregatirii ei, as incepe sa va spun cateva cuvinte despre prajitura aceasta. Desi i se spune New York cheesecake, se pare ca reteta e veche se cateva secole, fiind inclusa intr-o carte de bucate din secolul XVI (dar sa nu va inchipuiti ca ingredientele erau atat de bine calculate ca in ziua de azi). In forma sa actuala, aceasta prajitura a aparul pe tejghelele restaurantelor la inceputul secolului XX in America (evident la New York) ca si gustare a imigrantilor (existau chiar 2 retete rivale cea a evreilor facuta cu branza dulce grasa “cream cheese” si cea a italienilor facuta cu ricotta).
Update 2018: poate vă interesează varianta video a acestei rețete minunate 😘:
Dar sa revenim la testul meu culinar (care, apropos, a ieșit de 5 stele). Am folosit:
Ingrediente pentru crusta:
- 250g biscuiti digestivi
- 80g unt topit
- 1 kg de branza dulce cremoasa (15% grasime)
- 200g zahar pudra
- 35g faina
- 5 oua
- 80ml smantana grasa
- 1 lingurita de coaja rasa de lamaie
- 2 plicuri de zahar vanilat bourbon
- 250ml frisca (eu am facut in casa, daca vreti sa va inspirati intrati aici)
- 400g visine
- 2 linguri de zahar pudra


Ai ce-i aici !!o pun in plan pentru sfarsitul saptamanii!!!o saptamana frumoasa sa ai!!!
Sper sa-ti reuseasca (mare atentie la tipul de branza) si spor la treaba! O saptamana frumoasa si tie si petrecere frumoasa de 1 Mai!