Acasă Rețete de baza și tutoriale Creme si glazuri Rețetă cremă simplă de vanilie

Rețetă cremă simplă de vanilie

0
Rețetă cremă simplă de vanilie

Îmi plac foarte mult prăjiturile fragede, pufoase și musai cu cremă simplă de vanilie, care te îmbie să mai încerci o bucată, tocmai de aceea cred că la orice prăjitură, crema face diferența. Dacă ați mai citit ceva din posturile mele anterioare poate ați observat că eu nu folosesc creme sau puddinguri la plic sau frișcă deja preparată la cutie sau la tub spray, ci încerc pe cat posibil sa păstrez o nota cat mai naturala, de aceea toate cremele pe care le folosesc la prăjiturile mele sunt făcute de la zero din ingrediente proaspete și naturale. Cea mai populară cremă și preferata mea de la distanta este crema simplă de vanilie sau “creme patissiere” sau “pastry cream”, oricum ați numi-o este foarte simplu de făcut și e mult mai sănătoasa și mai gustoasă decât puddingul instant de la plic.

crema simplă de vanilie

Unul dintre elementele esențiale este în mod evident aroma de vanilie și nimic nu e mai potrivit pentru această cremă decât păstăile de vanilie, o cremă veritabila trebuie sa conțină semințe de vanilie sau extract pur de vanilie sau cel puțin zahăr vanilat care să conțină semințe de vanilie oricum, încercați să evitați esențele de vanilie pe care le găsiți pe rafturile supermarketurilor pentru că nu au nici o legătura cu vanilia adevărată și pot lăsa un gust amar în creme. (Nu vreau sa par ipocrită pentru că am mai folosit și eu esențe ieftine, din lipsa de opțiuni, dar nimic nu se compara cu vanilia adevărată).


Rețetă cremă simplă de vanilie
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
  • 4 gălbenușuri
  • 120g zahăr
  • 500ml lapte
  • 20g faina
  • 20g amidon
  • o lingura de extract de vanilie sau un plic de zahar Bourbon (sau 2 plicuri de zahar vanilat, în ultima instanta)
Se pune laptele la foc împreună cu vanilia: dacă aveți păstaie, aceasta se taie pe din doua, se răzuie semințele și împreună cu batonul se adaugă în lapte la fiert, dacă aveți doar plicuri vanilate, acestea se adaugă abia după ce s-a fiert laptele pentru a nu se pierde aroma de vanilie. Separat se amesteca gălbenușurile și zaharul pana se obține o crema albicioasa, apoi se adaugă faina și amidonul, după care se mai amesteca puțin pana se omogenizează totul.
crema simplă de vanilie
dsc_0514

După ce laptele a dat în foc, se pune peste crema obținută și se amesteca bine după care se transfera totul iarăși în cratița în care ați fiert laptele la foc mediu amestecând continuu de preferat cu un tel de metal pana când crema se îngroașă cam 5 minute. Daca folosiți păstaie de vanilie, aceasta se scoate din lapte înainte de a-l amesteca cu crema de oua.

crema simplă de vanilie

Crema obținută se transfera într-un vas care se acoperă cu folie transparenta. Se împachetează crema în folie și se păstrează la rece – aceasta metoda se folosește pentru a nu permite condensare sau formarea crustei.

 crema simplă de vanilie
crema simplă de vanilie

Mmmmmm… as manca-o asa simplu, cu lingura (been there, done that!) dar o puteți folosi și pentru tarte, eclere, în varianta sa simpla sau cu diferite arome:

  • pentru crema de ciocolata se adaugă 60g de ciocolata amaruie in crema fierbinte si se amesteca bine pana se topeste ciocolata;
  • pentru crema de cafea se adauga o lingura de cafea instant in lapte;
  • pentru o crema mai usoara se adauga 120 ml de smantana pentru frisca la crema deja racita;
  • pentru o crema cu aroma de fructe de padure sau visine se adauga in crema 60 ml de sos de fructe (sau piure strecurat de samburi si coji)

Pentru a fi folosita la tort, crema simplă de vanilie trebuie mixată cu unt pentru a avea o textură mai densă, având grijă ca untul sa fie de bună calitate și să nu conțină zer, altfel crema se poate tăia.

Iata și câteva alte rețete în care am folosit crema simplă de vanilie:

Tort Napoleon – update 2018 plus rețeta VIDEO

Tort Profiterol (Croquembouche) – update 2018 și o rețetă VIDEO

 


Articolul precedent New York cheesecake – prăjitura cu brânză ideala
Articolul următor Eclere cu cremă de vanilie
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.