
Îmi plac foarte mult prăjiturile fragede, pufoase și musai cu cremă simplă de vanilie, care te îmbie să mai încerci o bucată, tocmai de aceea cred că la orice prăjitură, crema face diferența. Dacă ați mai citit ceva din posturile mele anterioare poate ați observat că eu nu folosesc creme sau puddinguri la plic sau frișcă deja preparată la cutie sau la tub spray, ci încerc pe cat posibil sa păstrez o nota cat mai naturala, de aceea toate cremele pe care le folosesc la prăjiturile mele sunt făcute de la zero din ingrediente proaspete și naturale. Cea mai populară cremă și preferata mea de la distanta este crema simplă de vanilie sau “creme patissiere” sau “pastry cream”, oricum ați numi-o este foarte simplu de făcut și e mult mai sănătoasa și mai gustoasă decât puddingul instant de la plic.

Unul dintre elementele esențiale este în mod evident aroma de vanilie și nimic nu e mai potrivit pentru această cremă decât păstăile de vanilie, o cremă veritabila trebuie sa conțină semințe de vanilie sau extract pur de vanilie sau cel puțin zahăr vanilat care să conțină semințe de vanilie oricum, încercați să evitați esențele de vanilie pe care le găsiți pe rafturile supermarketurilor pentru că nu au nici o legătura cu vanilia adevărată și pot lăsa un gust amar în creme. (Nu vreau sa par ipocrită pentru că am mai folosit și eu esențe ieftine, din lipsa de opțiuni, dar nimic nu se compara cu vanilia adevărată).
- 4 gălbenușuri
- 120g zahăr
- 500ml lapte
- 20g faina
- 20g amidon
- o lingura de extract de vanilie sau un plic de zahar Bourbon (sau 2 plicuri de zahar vanilat, în ultima instanta)


După ce laptele a dat în foc, se pune peste crema obținută și se amesteca bine după care se transfera totul iarăși în cratița în care ați fiert laptele la foc mediu amestecând continuu de preferat cu un tel de metal pana când crema se îngroașă cam 5 minute. Daca folosiți păstaie de vanilie, aceasta se scoate din lapte înainte de a-l amesteca cu crema de oua.

Crema obținută se transfera într-un vas care se acoperă cu folie transparenta. Se împachetează crema în folie și se păstrează la rece – aceasta metoda se folosește pentru a nu permite condensare sau formarea crustei.


Mmmmmm… as manca-o asa simplu, cu lingura (been there, done that!) dar o puteți folosi și pentru tarte, eclere, în varianta sa simpla sau cu diferite arome:
- pentru crema de ciocolata se adaugă 60g de ciocolata amaruie in crema fierbinte si se amesteca bine pana se topeste ciocolata;
- pentru crema de cafea se adauga o lingura de cafea instant in lapte;
- pentru o crema mai usoara se adauga 120 ml de smantana pentru frisca la crema deja racita;
- pentru o crema cu aroma de fructe de padure sau visine se adauga in crema 60 ml de sos de fructe (sau piure strecurat de samburi si coji)
Pentru a fi folosita la tort, crema simplă de vanilie trebuie mixată cu unt pentru a avea o textură mai densă, având grijă ca untul sa fie de bună calitate și să nu conțină zer, altfel crema se poate tăia.
Iata și câteva alte rețete în care am folosit crema simplă de vanilie:
Tort Profiterol (Croquembouche) – update 2018 și o rețetă VIDEO