Salutare, din nou! Azi sarbatorim o noua zi de iarna veritabila, cu ninsori abundente si, ca de obicei, troieneala in toata regula (iarasi sunt inzapezita acasa, cu toate drumurile de acces blocate). Si cum sa sarbatorim mai bine decat cu un delicios Prăjitură cu migdale, crema de vanilie si caramel (arata prea putin senzational decat ar trebui, insa gustul e de-a dreptul divin).
Am gasit aceasta reteta de un blog al unei gospodine suedeze, se pare ca era prăjitura favorită a regelui suedez Oscar II (de fapt prăjitura ii și poarta numele), si din aspect si compozitie mi-a sunat cunoscut… chiar familiar, si mi-am amintit ca am gustat bunăciunea asta la restaurantul celebrului magazin de mobila suedez din zona Baneasa… da, vorbesc despre Ikea 🎂
Update 2018: am refăcut această rețetă și aici aveți varianta video 😁:
Pentru o prăjitură mica 5-6 porții aveți nevoie de:
Pentru blat:
100g migdale macinate
100g zahar
4 albusuri
Pentru crema:
4 galbenusuri
80g zahar pudra
200ml smantana grasa (35% – de-aceea pentru frisca)
80g unt moale
1 lingurita de extract de vanilie (2 pliculete de zahar vanilat)
Pentru caramel:
20 migdale maruntite
5 linguri de zahar
Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul, dupa ce spuma se intareste, se adauga incet, cu lingura de lemn, migdalele macinate (atentie: se amesteca incet si nu amestecati prea mult altfel compozitia isi pierde volumul).
Se pune hartie de copt intr-o tava de aragaz si se deseneaza un cerc (cam cat ati dori sa fie de mare tortul) si se unge cu unt. Se adauga compozitia in interiorul cercului si se niveleaza. Se da la cuptor la foc mic circa 15 minute (sau pana cand se rumeneste bezeaua). Puteti sa faceti cate straturi vreti, eu am facut 3 mai subtirele).
Intre timp se face crema de vanilie. Se mixeaza galbenusurile cu zaharul intr-o craticioara apoi se adauga si smantana, dupa care se pune la foc mic si se amesteca incontinuu pana cand incepe sa se ingroase. Se mai tine la foc circa 2 minute apoi se ia de pe foc si se incorporeaza treptat untul taiat cubulete si vanilia. Se da deoparte sa se raceasca.
Se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar, dupa ce zaharul s-a topit, se adauga si migdalele maruntite si se mai tine pe foc circa 1 minut. Se toarna compozitia pe hartie de copt data cu ulei si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se marunteste bine si se amesteca in crema.
Se asamblează prăjitura, un strat de bezea, altul de crema si puteți sa-l ornati fie cu cristale de zahar caramelizat fie cu fulgi de migdale (sau deloc, e delicios si asa).
Acest site foloseste cookies. Eu banuiesc ca esti de acord cu ele, dar daca nu inchide pagina acum.AcceptCiteste despre...
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.