
Azi am făcut plăcinte cu mere și am folosit formele de turnovers pe care mi le-am comandat de curând de pe Amazon (sunt foarte practice și ușor de folosit, sunt incantată de noua achiziție, plus că, pe lângă formele astea mi-am mai luat și forme de sufleu, dar pe astea le voi încerca după sărbători). Deși în general nu sunt foarte incantată de ideea de post, cred că anul acesta voi ține și eu post în săptămâna mare și încep cu dulciurile.
- 550g făină (plus extra dacă mai e nevoie)
- 2 lingurițe de sare
- 4 lingurițe de ulei
- 150ml de apă călduță
- 6 mere medii (mere clasice românești de preferat)
- jumătate de linguriță de scorțișoară
- 2 lingurițe de amidon
- 80ml de apă
- 5 linguri de zahăr
- 2 lingurițe de ulei vegetal
- zeamă de la o jumătate de lămâie
- o mana de stafide
- 30ml de rom (dacă nu aveți, puteți sa folosiți câteva picături de esență)
- 1-2 linguri de ulei vegetal (pentru uns plăcintele)
- 2-3 linguri de zahăr brun (pentru presărat la final)
Se formează 6 gogoșele de aluat care se întind individual pe masa tapetată cu făină. Se formează cercuri de aluat care se umplu pe jumătate cu amestecul de măr, se unge marginea cu apă, și se acoperă umplutura cu cealaltă jumătate de aluat. Eu am folosit o forma specială pentru a lipi aluatul dar se poate lipi și cu mana sau cu furculița apăsând marginile.
Se ung plăcințelele cu ulei și se crestează pentru a nu se umfla aluatul prea tare.