Acasă Rețete dulci Deserturi cu fructe Tort cu mere caramelizate și frișcă

Tort cu mere caramelizate și frișcă

7
Tort cu mere caramelizate și frișcă

Duminica am fost leneșă și am lăsat-o pe mama sa facă ceva dulce – ne-a așteptat cu un delicios Tort cu mere caramelizate și frișcă, un desert care mi-a amintit instant de gustul copilăriei.

Update ulterior: Pe lângă aceasta prajitura minunată în care merele sunt caramelizate separat de blat, am mai degustat una în care merele sunt coapte inițial apoi e turnat aluatul peste ele (un fel de prăjitură răsturnată), se fac 2 astfel de blaturi și intre ele se pune frișcă (și se acoperă cu frișcă, evident). Soacra mea face un astfel de tort… o minunăție!!! O să mă interesez de rețetă și revin cu detalii pentru că merită toată atenția noastră, a pofticioșilor.

Tort cu mere caramelizate și frișcă


Tort cu mere caramelizate și frișcă
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
  • 5 oua (separate albuș de gălbenuș)
  • 5 linguri de ulei
  • o cana de zahar (o cana de 250ml)
  • o cana de faina
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • un praf de sare
  • un plic de praf de copt
  • o mana de miez de nuca (data prin răzătoarea fina)
  • 1 kg de mere românești
  • 6 linguri de zahar pentru caramelizat
  • un pahar cu apa fierbinte
  • frișcă (din 400ml de smântână grasa și 2-3 linguri rase de zahar pudra)

 

Se separa ouale, albusul se bate spuma tare apoi se adauga zaharul si se mai bate pana cand se incorporeaza si se topeste zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul (ca la maioneza) si un praf de sare. Praful de copt se amesteca in faina. Se adauga galbenusurile peste albusuri, vanilia si faina (amestecata cu praful de copt) in ploaie amestecand usor de jos in sus cu o lingura de lemn. Se adauga la sfarsit miezul de nuca tocat fin. Se da la cuptorul incins pana cand trece testul scobitorii.
Merele se spala se curata de coaja si cotor si se taie felii. Intr-o cratita cu fund dublu sau antiaderenta se caramelizeaza cele 6 linguri de zahar apoi se pun feliile de mar, iar deasupra se toarna apa fierbinte. Se da la cuptor pana cand se inmoaie merele si sosul scade considerabil (cam 15-20 de minute).
Smantana se bate la rece si cand s-a intarit se adauga zahar si vanilie (optional). Intra aici pentru mai multe detalii despre frisca.
Asamblarea: blatul racit se taie in doua, peste el se toarna sosul rezultat din caramelizarea merelor, se aseaza merele felii, peste ele se aseaza frisca, apoi al doilea blat, iarasi mere si la sfarsit frisca din abundenta. Ca decor, mama a pus doar ciocolata rasa, dar voi puteti sa-l ornati oricum, dupa imaginatie. Mi s-a parut delicios si sper sa va iasa si voua la fel, s-aveti pofta!

Tort cu mere caramelizate și frișcă

Articolul precedent Tort raw cu cocos și banane
Articolul următor Ruladă cu frișcă și mure
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

7 COMENTARII

  1. E doar zahar vanilat, nu obisnuiesc sa pun budinci praf in nici o prajitura, m-am dezobisnuit din necesitate pt ca ii dau si fetitei mele (face o mica alergie la prafurile din comert si in general la mancarurile cu aditivi). Ceea ce se vede ca o crema sub bucatile de mar e doar frisca simpla. Acuma, sincer, nici zaharul vanilat nu e cel mai natural produs, dar nu imi permit mereu sa iau pastai de vanilie sau extract :P. Spor la dulciuri!

  2. A fost senzational! A fost facut de mama mea, dar ca sa fiu sincera nu stiu exact dimensiunea formei. Cred totusi ca a folosit o forma cu diametrul de maxim 26 cm si inaltime 7 cm (cam asa ceva, dar nu sunt foarte sigura). Sper sa iti fie util si spor in bucatarie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.