Acasă Rețete dulci Înghețată Înghețată de casă cu caramel

Înghețată de casă cu caramel

3
Înghețată de casă cu caramel

Permiteti-mi sa va-ndulcesc!!! Ce poate fi mai potrivit intr-o zi superba de vara decat Înghețată de casă cu caramel… sau poate o limonada cu menta dar asta poate intr-un post viitor (hmmm, good idea!). Am adaugat si un strop de caramel… un strop mai mare ce-i drept pentru o aroma mai intensa. A iesit ceva… ceva… n-am cuvinte acum, va las o poza pentru lamurire:

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 300g zahar
  • 400g smantana grasa
  • 250ml lapte gras
  • 3 oua
  • o lingurita de extract de vanilie
     Se caramelizeaza 200g de zahar intr-o craticioara cu fundul dublu (non-stick) adaugand putin cate putin pentru o caramelizare uniforma (daca puneti zaharul tot odata s-ar putea ca cel de pe fund sa se arda pana se topeste cel de deasupra) cel mai important e sa nu mestecati in cratita. Cand a capatat o culoare aramie se adauga 200ml de smantana la temperatura camerei si pazea de langa cratita ca s-ar putea sa va stropeasca. Se tine pe foc pana se topeste tot zaharul si sosul incepe sa se ingroase (cam 5 minute).

Se transfera sosul caramel intr-un bol care se lasa sa se raceasca apoi se da la frigider cateva ore.
Pentru crema de vanilie se pune la foc laptele cu restul de smantana si restul de zahar pana e aproape de a face spuma. Separat de bat usor cele 3 oua peste ele se toarna jumatate din amestecul de lapte amestecand incontinuu, apoi se transfera totul in cratita si se tine la foc pana cand crema incepe sa se intareasca (nu lasati sa clocoteasca). Se stinge focul, se adauga vanilie, se amesteca bine si se transfera intr-un bol (daca vi se pare ca ar avea cocoloase, puteti trece crema printr-o sita) care va merge si el la frigider pentru cateva ore.

In recipientul masinii de inghetata se pune crema de vanilie rece si jumatate din crema caramel ( puteti pune mai multa pentru un gust mai intens, ideea e sa mai pastrati caramel pentru topping). Urmati instructiunile masinii de inghetata. Daca nu aveti asa ceva, nu-i nimic, puneti amestecul intr-un recipient de metal (de preferat metal pentru ca ingheata usor) si dati la congelator amestecand cu o furculita la fiecare 30-45 de minute de 3-4 ori pentru a nu se face cristale mari de gheata in inghetata.
Se serveste cu topingul de caramel… mmmmm, e delicioasa! S-aveti pofta!

 


Articolul precedent Jeleu de căpșuni (fără gelatină)
Articolul următor Fursecuri cu stafide (rețetă simplă)
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.