Acasă Rețete dulci Deserturi cu fructe Jeleu de căpșuni (fără gelatină)

Jeleu de căpșuni (fără gelatină)

1
Jeleu de căpșuni (fără gelatină)

De data asta e ultima, ultima data, jur cu mana pe fundita ca nu voi mai folosi, pomeni si gati capsuni; mi s-a luat rau de ele si voi incheia sezonul cu un Jeleu de căpșuni pentru care NU am folosit gelatina (personal detest chimicalele, prafurile, conservele, colorantii chimici si in general orice nu e natural sau proaspat… hai sa nu fiu ipocrita si sa zic ca nu am folosit niciodata, dar asta e o alta discutie, poate cu alta ocazie).

Poate ati auzit de agar agar – e un gelifiant vegetal natural extras dintr-o alga marina folosin in special in bucataria asiatica la preparatea deserturilor (creme, gemuri, budinci) si nu numai.
Agar agar contine 80% fibre asa ca este un foarte bun la reglarea tranzitului intestinal fiind un foarte bun laxativ. De asemenea este folosit de nutritionisti in dietele si curele de slabire deoarece odata ajuns in organism, absoarbe apa si ofera senzatia de satietate.
Asa arata in natura:

… si asa il puteti gasi in magazinele naturiste avand preturi de la 10 lei (cu l-am cumparat eu dintr-un magazin naturist de la Piata Amzei) pentru 25g, pana la 25 de lei pentru 60g (cum am vazut pe site-urile de produse bio-trio de pe la noi):

Sa revenim la jeleul meu pentru care am folosit:

  • 700g capsuni
  • 4-5 linguri de zahar
  • sucul de la jumatate de lime
  • 3g de agar agar
     Se spala capsunele se curata de codita si frunze si se taie in jumatati, se pun intr-o cratita pe foc impreuna cu zaharul (puteti sa mai adaugati zahar dupa gust) si zeama de lime. Se lasa sa clocoteasca pentru cateva minute mestecand continuu pentru ca trebuie sa iasa tot sucul din capsune. Dupa 12-15 minute de fiert la foc mediu se ia de pe foc, se trec capsunele printr-o sita deasa si se preseaza pentru a scoate toata pulpa (eu nu am mai strecurat). Daca doriti un jeleu mai transparent, folositi doar zeama de la capsune. Sosul rezultat se pune iar in cratita pe foc si se adauga agarul mestecand continuu pana se dizolva complet (cam 2-3 minute).
     Atentie!!!
  • La fiecare 200ml de lichid se pun cam 1,5g agar agar sau cel mai bine cititi cu atentie instructiunile de pe ambalaj inainte de a-l folosi;
  • Spre deosebire de gelatina care isi pierde proprietatile prin fierbere, agar agar trebuie fiert cateva minute pentru avea rezultatul dorit.
  • chiar daca folositi doar sucul fara pulpa, jeleul nu va fi complet transparent din cauza agarului care are si un

Sosul fierbinte se toarna in forme (daca aveti o forma fara model pe fund, ati putea sa puneti in forma bucati de fructe inainte sa turnati jeleul) si se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider pentru cel putin 3 ore. Dupa acest interval se scot formele de la rece, se introduce un cutit cu lama subtie si nezimtata pe marginile formei si apoi se rastoarna cu grija jeleul pe o farfurie, batand usor fundul vasului pentru ca jeleul sa se dezlipeasca frumos.

     Sper sa va placa si s-aveti pofta!

Articolul precedent Tartă cu căpșuni
Articolul următor Înghețată de casă cu caramel
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.