Tartă cu căpșuni

0
Tartă cu căpșuni

Si de data asta am facut ceva dulce cu capsuni… Tartă cu căpșuni – ce sa-i faci, e sezon de capsuni si eu am primit de la mama o galeata plina sa-mi fac de cap cu ea in bucatarie. De data asta nu pot sa spun ca mi-a iesit asa cum ma asteptam, capsunile au fost prea zemoase si cam acre pentru gustul meu (sincer, cred ca cele de Spania, uscate si mai fade ar fi fost mai potrivite pentru tarta mea, decat cele de pe la noi). Daca nu aveti capsuni dulci, le-ati putea inlocui cu afine, mure, zmeura sau alte fructe de padure, dar mare atentie sa fie dulci si proaspete (mergeti pe fructe de sezon, sunt mai gustoase decat cele congelate). Ca aspect, tarta a aratat senzational, dar umplutura a fost prea acra pentru gustul meu, desi am pus zahar din belsug. Eu va dau reteta, poate va iese voua ceva mai bine… a, era sa uit, asa arata tarta mea:

Ingrediente aluat:

  • 400g faina
  • 250g unt
  • 2-3 linguri zahar brun
  • un varf de lingurita de sare
  • 14 linguri de apa rece
Ingrediente umplutura:
  • 700g capsuni proaspete
  • 3 linguri de zahar
  • 3 linguri zahar brun
  • 2 linguri de amidon
  • 2 linguri pesmet
  • cateva cubulete de unt
Ingrediente topping:
  • un galbenus
  • 2 linguri de lapte
  • 2-3 linguri zahar brun
     Se amesteca faina, untul, sarea si zaharul fie cu mana, fie cu robotul de bucatarie, treptat se adauga apa rece amestecand bine dupa fiecare lingura de apa. Se va forma o coca legata (daca e prea lipicioasa, pudrati mainile cu faina si mai framantati putin) pe care o veti imparti in 2 bule, una mai mica, alta mai mare, ambele se aplatizeaza, se impacheteaza in folie de plastic si se dau la frigider pentru cateva ore.
     Intre timp pregatiti fructele: capsunile se spala, se indeparteaza codita si frunzele si se taie in jumatati, se adauga zaharul (puteti adauga si mai mult daca vreti sa fie mai dulce), amidonul si se dau la rece (zeama rezultata va trebui strecurata, nu trebuie sa ajunga in placinta… ati putea sa faceti altceva din ea, par example: jeleu… yumyum!).

Aluatul racit, se pune pe o suprafata pudrata cu faina si se intinde bine, cat sa acopere o tava de tarta, se ruleaza coca pe sucitor si se intinde in forma de tarta. Pe fundul tavii se presara pesmet (acesta absoarbe umezeala din fructe si permite crustei de pe fund sa se coaca). Apoi se presara zahar brun, apoi se pun capsunele scurse de zeama si peste ele cuburile de unt.

Cea de-a doua foaie de aluat se intinde si ea si se taie fasii de aluat cam de 2 cm care se impletesc deasupra fructelor, ca in imaginea de mai jos:

Excesul de aluat se taie, iar marginile se ruleaza spre interior. Galbenusul se bate cu 2 linguri de lapte si cu o pensula pentru aluat se unge bine tarta, apoi se presara zahar brun din abundenta. Se pune tarta pe hartie de copt si in alta tava pentru ca in timpul coacerii, sucul de la fructe va iesi din tava. Se da la cuptorul preincalzit, la 180°C timp de 45 de minute.

Se serveste rece, cu frisca sau pur si simplu. E foarte racoroasa si satioasa si asa cum am mai spus si mai sus o puteti face si cu alte fructe proaspete. Sper sa va placa si s-aveti pofta!

 


Articolul precedent Foietaj făcut în casă
Articolul următor Jeleu de căpșuni (fără gelatină)
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.