In cautarile mele de retete de dulciuri deosebite am descoperit-o pe Rachel Khoo si al ei The Little Paris Kitchen unde am aflat o reteta de madeleine speciala. Just FYI, madeleine sunt desertul de familie al francezilor (nu sunt chestiile alea gen briosa umplute cu ciocolata de le gasesti la noi pe la orice chiosc). Madeleina e o prajitura pufoasa in forma de cochilie, cu un gust pregnant de unt; sunt delicioase simple sau pudrate cu zahar, musai calde si acompaniate de ceai (eu le prefer cu ceai de tei cu lamaie).
Asa arata maeleinele mele a la Rachel Khoo:
Ingrediente madeleine:
3 oua medii
130g zahar
200g faina
un plic de praf de copt
un praf de sare
coaja rasa de la o lamaie medie
4 linguri de lapte
200g unt
o casoleta de zmeura (cam 30-35 de bucati)
zahar pudra
Ingrediente crema:
zeama si coaja de la o lamaie medie
40g zahar
45g unt
2 galbenusuri
un praf de sare
Se bat ouale cu zaharul pana se mai albesc si se topeste zaharul. Separat de pu intr-un bol faina, praful de copt, un praf de sare si coaja rasa de lamaie. Untul se topeste si se lasa sa se racoreasca, apoi se amesteca cu laptele. Amestecul de lapte se adauga treptat la cel de ou. La sfarsit se incorporeaza faina. Aluatul format se acopera cu folie alimentara si se da la frigider pentru cateva ore.
Intre timp se prepara crema de lamaie. Se pun zeama si coaja de lamaie, sare, zahar si unt intr-un vas pe foc mic si se amesteca pana s-au topit zaharul si untul. Galbenusurile se bat separat si se adauga la mixul de pe foc, amestecand incontinuu pana cand crema incepe sa se inchege (nu lasati sa clocoteasca, la primele bule se ia cratita de pe foc). Se pune crema intr-un bol si se acopera cu folie de plastic (la nivelul cremei pentru a nu permite aburilor sa se aseze pe folie si apa rezultata sa se stranga deasupra cremei). Crema se da la frigider pentru cel putin o ora.
Se scoate aluatul de la frigider. Se ung cu unt formele de madeleina si se pudreaza cu faina. Eu am forme din silicon si in cazul meu nu se ung decat prima data. Coca de madeleina se pune in pos sau sprit si se umplu formele de madeleina pana la jumatate. Se pune cate o zmeurica in mijlocul fiecarei madeleine, dupa care se dau la cuptorul preincalzit (190 grade C) pentru 10 minute. Dupa ce s-au copt se scot din forme si se repeta schema. Cat timp se coace a doua tava se umplu cu crema madeleinele deja coapte si se pudreaza cu zahar.
(va rog sa dati cu ignor la faptul ca am umplut cu coca pana la refuz forma de madeleina, acestea au fost din prima tura pe care le-am gresit, evident, au iesit cam … placinte :)))
Acest site foloseste cookies. Eu banuiesc ca esti de acord cu ele, dar daca nu inchide pagina acum.AcceptCiteste despre...
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.