
Tarta cu mere si caramel sau American apple pie cu mere de Teleorman – asta e viziunea mea pentru un desert de toamna tipic. Ca sa fiu sincera nu au fost tocmai potrivite pentru aceasta reteta, mergeau sincer mai bine la o placinta traditionala, asa ca va recomand sa folositi pentru aceasta reteta mere Granny Smith care sunt mai rezistente la coacere. Acelasi soi de mere l-a folosit si Sally, bloggerita pe care eu o urmaresc de ceva vreme, aceasta fiind ocazia perfecta sa-i testez una din retete.
- 320 g faina
- o linguriță de sare
- o linguriță de zahar
- 150 g unt rece
- 130-140 ml apa foarte rece
- 6-7 mere Granny Smith (eu am folosit mere clasice, de la bunica din gradina)
- zeama de la o jumătate de lămâie mica
- 30 g faina
- un vârf de linguriță de nucșoară măcinată
- o linguriță de scorțișoară măcinată
- 100 g zahar granulat (eu am folosit zahar brut și dacă vreți sa folosiți acest tip va recomand sa folosiți cam 150 g)
- o mana de nuci sau alune prăjite (opțional)
- un gălbenuș bătut (pentru uns)
- 200 g zahar
- 100 ml apa
- 150 g unt la temperatura camerei
- 30 ml de smântână grasa
Prima data se face aluatul pentru crusta: se amesteca faina cu sare si o lingurita de zahar si unt si se faramiteaza bine cu o furculita sau cu degetele, daca nu va deranjeaza sa va murdariti 🙂 Se adauga apa rece si se amesteca bine cu furculita pana cand aluatul incepe sa prinda forma. Se transfera apoi pe o suprafata pudrata cu faina si se framanta putin pana se formeaza o bila omogena. Se separa coca in doua parti egale care se aplatizeaza, se infoliaza si se dau la rece pentru cateva ore.






