
Am facut acest Tort cu ciocolată ca si scuza pentru florile de ciocolata pe care vroiam sa le fac de mult. Am stat foarte mult timp pe net sa caut modalitati simple de a face flori de ciocolata pentru decorat prajituri si torturi, iar dupa lungi cautari am descoperit site-ul How to cook that unde Ann Reardon explica foarte detaliat, cum se pot face diferite prajiturele, bomboane si tot felul de decoratiuni din ciocolata. In cazul de fata am invatat cum sa folosesc ciocolata topita si sa o transform in floricele. Voi mai reveni la acest site cand ma voi hotari sa fac diferite sortimente de bomboane de ciocolata… dar asta e pentru alta ocazie.
Blatul si crema sunt inspirate de Laura Adamache, tortul ei mi-a placut maxim si am zis ca trebuie sa-l incerc (ca sa fim sinceri nu am urmat reteta pas cu pas, dar a iesit asa cum a promis Laura “gustos si parfumat”).
Trebuie sa menționez ca acest tip de tort este unul destul de complicat din cauza detaliilor florale de ciocolata care necesita timp de modelare și de răcire. Nu ma înțelegeți greșit, nu aș vrea sa credeți ca vă descurajez, dar mie mi-a luat destul de mult timp sa ma obișnuiesc cu aceasta tehnica de a tempera ciocolata și încă ceva timp pentru a o modela. Totuși, dacă urmați instrucțiunile mele de mai jos, pas cu pas, vă garantez că vă va ieși un tort extraordinar cu care vă puteți impresiona familia şi prietenii.
- 250 ml apa călduță
- 150 g zahar granulat
- 100 g zahar brun (sau chiar brut, nerafinat, are un gust mai intens)
- 2 oua
- 120 g unt
- 20 g cacao
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- 200 g faina
- ¾ plic de praf de copt
- un praf de sare
- 180 g ciocolata alba de buna calitate (nu folosiți ciocolata de menaj... sfatul acesta e din experiența și eșecurile mele)
- 70 ml cafea neagra tare
- 200 ml smântână grasa pentru frișcă (35% grăsime)
- 400 ml apa
- 200 g zahar
- 1 lingura de extract natural de vanilie
- 350-400 g ciocolata alba pentru a îmbrăca tortul
- 200-300 g ciocolata alba pentru petale decor și floare
- 150 g ciocolata neagra pentru cea de-a doua floare
- 250 g coacăze roșii pentru decor
Se face blatul de cacao: se amesteca intr-o craticioara apa, zahar, unt, cacao si bicarbonat si se un pe foc amestecand incontinuu pana cand toate ingredientele se omogenizeaza intr-un sirop ingrosat. Cand ajunge la punctul de fierbere se stinge focul si se lasa la racit. Se mixeaza ouale cu sare pana cand se transforma intr-o spuma deschisa la culoare. Se adauga siropul incet in timp ce mixati. Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza si ea (s-ar putea sa formeze cocoloase, ar fi de preferat sa mixati bine pana cand se sparg toate bulele de faina).


Crema se face topind ciocolata alba pe bain-marie (va sugerez sa o rupeti in bucatele foarte mici pentru a se topi uniform), se adauga cafeaua tare si fierbinte. Se obtine o crema densa la care se adauga smantana rece nemixata. Se amesteca putin si se pune la frigider 3-4 ore, sau la congelator cam o ora (daca va grabiti).

Se face si siropul punant pe foc apa zahar si vanilie (de preferat vanilia sa nu o dati in clocot, ci se adauga dupa ce ati oprit focul).
Se asambleaza tortul : se pune un strat de blat pe un platou dreptunghiular (eu nu am avut 🙁 asa ca am pus pe un fund de lemn pe care il folosesc numai pentru fructe si dulciuri) se adauga cateva linguri pline de crema si se intinde cu spatele lingurii sau cu un cutit spatula si se repeta aceeasi schema cu toate etajele tortului. De retinut ca se pastreaza blatul de jos (pe care il asezati cu fata taiata in jos) pentru ultimul etaj al tortului. Pentru ultimul strat nu va trebuie crema pentru ca va fi acoperit cu decorațiuni de ciocolata, așadar va trebui sa impartiti crema in 3 parti egale. Si totusi v-as sugera sa pastrati 2 linguri de crema pentru a unge lateralele tortului (ciocolata alba trebuie sa adere si ea la ceva, nu?). Din păcate nu am făcut poze în momentul în care am îmbrăcat tortul în ciocolată, dar vă promit ca revin cu un post special doar pentru această secțiune pentru ca e și aici un mic truc de care trebuie să țineți cont.






