
De data asta am avut o cerere deosebită de la familia mea care și-a dorit o prăjitură cremoasă cu brânză și nu am putut rezista tentației, așa că am ales o rețetă superbă de la Stephanie: Cheesecake cu căpșuni.
Pentru cheesecake am folosit o brânză grasă, cremoasă și musai dulce. Puteți folosi mascarpone, quark sau ricotta dar având în vedere prețul pe kilogram, nu v-ar ieși o prăjitură prea economică. Eu am folosit brânză dulce pe care am luat-o de la supermarket (pur și simplu am întrebat vânzătoarea ce brânză e mai grasă și cremoasă); cât despre blat, am folosit biscuiți digestivi pentru că au o textură sfărâmicioasă, un gust neutru, fără arome și cu un conținut redus de zahăr (se găsesc în orice supermarket și prețul variază de 7 până la 15 lei pachetul de 400g).
Pentru decorul minunat am folosit căpșuni congelate (ținând cont că sunt în afara sezonului, altfel folosesc căpșuni proaspete). Pentru un aspect cât mai frumos am făcut un pure de căpșuni pe care l-am dat prin sita pentru a îndepărta semințele. Acesta e cheesecake-ul meu cu “model floral”:
- 300 g pesmet de biscuiți digestivi sau graham
- 25 g zahar (opțional)
- 110 g unt topit
- 650 g brânză dulce
- 150 g zahar
- 12 g faina (aprox. o lingura)
- 4 oua la temperatura camerei
- o lingura de smântână grasa
- o linguriță de extract de vanilie
- 350 g căpșuni congelate sau proaspete
- 100 g zahar
- 200 g apa
- 2 linguri de zeama de lămâie sau portocala
Se mixează brânza cu zahăr și făină cam 2 minute. Se adaugă ouăle unul câte unul mixând după fiecare în parte cam 30 de secunde. Se adaugă smântâna și extractul de vanilie și se mai mixează puțin. Se scoate crusta de biscuiți de la rece și se toarnă peste ea umplutura de brânză.

Căpșunile se pun într-o crăticioară împreună cu zahărul, apa și zeama de lămâie, se pun pe foc și se amestecă până când ajung la punctul de fierbere și căpșunile sunt moi (dacă e nevoie, în cazul în care aveți căpșuni proaspete se mai țin câteva minute la foc pentru că cele de sezon sunt mai zemoase). Se bagă sosul cu tot cu fructe la blender, apoi se dau prin sita pentru a înlătura semințele (puteți sări peste acest pas, dar eu am preferat ca acest sos sa aibă o textură cât mai fină). Când s-a răcit sosul un pic, se pune într-un poș cu vârful subțire (sau pur și simplu într-o punguță găurită într-un colt) și se introduce ici și colo în crema de brânză lăsând sos și la suprafață.

Se trece cu un cuțit prin umplutura de brânză cu mișcări regulate dintr-o parte în alta a formei (așa se fac inimioare). Dacă nu doriți inimioare, mai treceți o dată cu cuțitul cu aceleași mișcări dar de data asta perpendiculare cu cele inițiale și veți obține floricele… sau cum vreți sa le spuneți (nu îmi dau seama bine ce sunt).

Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade cam 15 minute apoi se reduce temperatura la 130-140 grade și se mai tine cam 50 minute pană la o oră. Cheesecake-ul va fi gata atunci când marginile sunt ferme iar centrul va fi încă moale. Se stinge focul și se lasă să se răcească treptat în cuptor (cam 15 minute), apoi se scoate și se lasă să se răcească complet la temperatura camerei, apoi se dă la rece pentru câteva ore sau de preferat peste noapte.
Dacă v-a plăcut rețeta aceasta de cheesecake sau ați încercat-o și aveți întrebări, vă stau la dispoziție și până data viitoare când o să vă arăt o altă rețetă dulce vă doresc să aveți spor în toate, multa liniște și S-aveți poftă!
Dacă vă mai interesează și alte rețete cu brânză vă recomand:
Foarte bun si usor de facut. O mica mentiune: la sfarsit se tine cateva ore la frigider, nu cuptor.
Așa este 🤣… mulțumesc mult, am corectat ❤