
Inca putin si vine si Pastele, moment de ghiftuiala si relax in familie. Ma scuzati daca nu il vad ca pe un moment religios (nu sunt genul), ci il vad mai degraba ca pe un festin al simțurilor, al gurmanzilor (printre care ma număr si eu), al mâncăcioșilor (si aici ma inscriu) si al pofticioșilor (si aici mai cu seama); cel putin asa a ramas in mintea mea ideea de Paste (ca si cea de Craciun dealtfel) inca din copilarie.

- 5 oua medii la temperatura camerei
- 5 linguri de zahar (cu vârf)
- 5 linguri de ulei
- 100 g faina + 30 g separat
- un praf de sare
- o lingura de extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahar vanilat)
- o lingura cu vârf de cacao (sau o lingura rasa, dacă nu va place cu gust intens de cacao)
- 200 g nuci mărunțite (sau mai mult, după gust, sau puteți adăuga și stafide sau fructe uscate)
Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana se intaresc (nu se dezlipeste spuma cand intorci castronul cu fundul in sus) apoi se adauga zaharul treptat mixand incontinuu pana cand se topeste zaharul si se formeaza o bezea tare. Galbenusurile se freaca cu ulei si se adauga apoi peste spuma de albus. Se adauga extract de vanilie si faina in ploaie (atentie, nu se pune toata, lasati deoprte cam 30g.
Din aluatul deja format se pun deoparte 3-4 linguri care se amesteca cu cacao si nucile maruntite. Restul de aluat se amesteca cu cele 30g faina ramase. Oricum, va spun din start ca aluatul de cacao fiind mai greu va ateriza pe fundul tavii, ceea ce nu e un lucru rau, va da checului un aspect stratificat.
In tava de 25×10 cm unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt se toarna aluatul alb si pe mijloc se toarna aluatul de cacao (veti observa cum se scufunda inainte sa il băgați la cuptor). Se da la cuptorul preincalzit la 160 grade maxim circa 50 min, pana la o ora, sau pana cand o scobitoare introdusa pe mijloc iese curata. Pentru ca nu am pus praf de copt, va recomand sa nu deschideti usa cuptorului pe la jumatatea acestui timp pentru ca exista riscul sa isi piarda volumul.