Acasă Rețetele mele Rețete dulci Tort Napoleon – update 2018 plus rețeta VIDEO

Tort Napoleon – update 2018 plus rețeta VIDEO

4
Tort Napoleon – update 2018 plus rețeta VIDEO

Una din prăjiturile mele preferare este Cremșnit-ul pe care l-am reprodus aici sub forma unui superb tort Napoleon. Pot sa recunosc deschis că dacă aș putea aș manca zilnic aceasta prăjitură a extremelor: crema dulce și untoasă intre foile crocante și ușor sărate, aspectul sfărâmicios și totuși atât de consistent, parfumul de vanilie care răzbate din fiecare sandwich… nu mă deranjează să mă murdăresc de crema pana la coate și pe toată fața până la urechi. Nu am refuzat niciodată un cremșnit, fie ca l-am găsit la cofetăria de la colț sau făcut în casa de o gospodina grăbită cu foi cumpărate și crema la plic… oricum nu prea fac nazuri la dulciuri și nu uit sa zic mereu “bogdaproste”.

dsc_0216-jpg-edit

Nu am găsit până la urma o poveste clară a acestei prăjituri, care în Franța se numește “milles-feuilles” iar în restul Europei se numește Napoleon (ba că ar fi fost inventată de francezi, ba de italieni, ba de danezi… sunt puțin în ceață), însa ce am înțeles clar este ca a fost prăjitura preferata a lui Napoleon (deci pot fi mândră că am ceva în comun cu un mare împărat).

Tort Napoleon

Pentru tortul meu Napoleon m-am inspirat de aici și pot să jur că a fost mult mai ușor decât mă așteptam. Nu am vrut să cumpăr foi din comerț așa că mi le-am făcut singură, iar crema e naturală și sănătoasă cu doar 4 ingrediente: ouă, zahăr, lapte, unt și parfumată cu extract natural de vanilie. A fost o placere să îl prepar și o și mai mare plăcere să îl degust împreună cu familia și prietenii mei. Sper să vă inspire, să vă facă poftă și să vă indemne să încercați și voi această minune.

5.0 from 1 reviews
Tort Napoleon
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Torturi, tort, cremsnit
Ingrediente:
Ingrediente foi:
  • 400g unt rece
  • 2 oua
  • 150ml apa rece
  • 650g făină
  • 3 linguri de vodka (eu am folosit rom)
  • o lingura de oțet
  • un praf de sare
Ingrediente crema:
  • 7 gălbenușuri
  • 6 pahare de lapte (pahar=250ml)
  • 300g zahar
  • o lingura de extract de vanilie
  • 90g faina
  • 150-200g unt (de buna calitate, minim 82%grăsime)
Crema de vanilie – rețeta cu mai multe detalii este AICI
Cremă de vanilie
Se combină într-un vas adânc gălbenușurile cu zahărul și 50 ml lapte. Se adaugă făina și se mai amesteca având grija sa nu rămână cocoloașe (se mai pot adăuga încă 50 ml lapte pentru a amesteca mai ușor). Restul de lapte se pune la foc, până când ajunge la punctul de fierbere. Se temperează amestecul de ou cu o cană de lapte fierbinte, amestecând încontinuu, după care se pune și restul de lapte fierbinte. Se transfera totul într-un vas care se pune la foc mic circa 3-4 minute, pana când crema începe sa se îngroașe și începe sa dea în clocot. Se ia crema de pe foc și se încorporează untul cuburi. Crema obținută se lasă să se răcească 5-10 min după care se transferă într-un vas și se acoperă cu folie alimentară (folia trebuie să atingă suprafața cremei astfel încât să nu formeze crustă sau condens).

Cremă de vanilie

Aluatul pentru foi

Se combină apa rece cu oțet și rom, apoi se adaugă ouăle, sarea și se amestecă bine, apoi se dă deoparte. Se pune într-un vas făina și untu rece și se frământă bine cu mana pana când se obține o compoziție sfărâmicioasă și fină (dacă aveți robot de bucătărie, puteți să pulsați cele 2 ingrediente cam 2 minute până se amestecă bine). Se adaugă amestecul de ou și se mai amestecă puțin până începe să se lege compoziția (în robotul de bucătărie se mai pulsează un minut apoi se scoate din recipient și se pune pe o suprafață pudrată cu făină).

     Se frământă puțin aluatul (foarte puțin, pentru că de la căldura mâinilor, untul din aluat se va topi) se formează un baton de aluat care se taie în 12 bucăți egale. Se modelează 12 bile de aluat care se înfoliază și se dau la frigider cam o ora.

 

Se încinge cuptorul la 200 grade C și se scot bilele de aluat din frigider. Fiecare bila de aluat se rulează în cercuri de maxim 25 cm și se pun pe fundul tăvii de aragaz, peste aluat se pune o farfurie plata cu fata în jos și se decupează aluatul cu un cuțit sau cuter de pizza.

Farfuria se dă la o parte (dar nu și aluatul extra de pe margine) și se dă tava la cuptor cam 5-6 minute sau până când se rumenește ușor. Se scoate de pe tavă (atenție! foaia este foarte fină și se poate rupe ușor) excesul de aluat copt se pune deoparte pentru că va fi sfărâmat la sfârșit și folosit la decorarea tortului. Repetați etapa asta până când veți coace toate cele 12 foi.

     Asamblarea se face după ce atât foile cât și crema s-au răcit complet: într-o forma de tort cu marginile detașabile, se pun 2 linguri de cremă și se întind bine, apoi se pune prima foaie și iarăși cremă (3-4 linguri) și tot asa pana când nu mai aveți foi (aveți grija să vă rămână cremă pentru a decora tortul).
     Se pune folie alimentară deasupra și se dă la rece cel puțin 24 de ore. Nu vă faceți probleme dacă straturile de tort sunt mai înalte decât forma de tort, se vor fragezi și se vor mai lăsa.
     După 24 de ore de stat la rece, se scoate forma laterală și se îmbracă tortul în restul de cremă.
     Resturile de aluat copt se fărâmițează bine și se amestecă cu o lingură de zahăr tos (puteți adăuga zahăr vanilat sau scorțișoară, sau orice aroma vă place).
     Sper să vă placă și mai ales sper să încercați această rețetă, pentru care sper să revin și eu în curând cu un video demonstrativ, o sa îl pun mai jos pentru a va ajuta în caz că vreți sa încercați și voi rețeta. Vă salut și până data viitoare vă doresc spor în toate, multă liniște și…  S-aveți poftă!
dsc_0219

Articolul precedent Chec cu nuci (rețetă simplă)
Articolul următor Prăjitură cu mac, brânză dulce și portocale
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.