
Una din prăjiturile mele preferare este Cremșnit-ul pe care l-am reprodus aici sub forma unui superb tort Napoleon. Pot sa recunosc deschis că dacă aș putea aș manca zilnic aceasta prăjitură a extremelor: crema dulce și untoasă intre foile crocante și ușor sărate, aspectul sfărâmicios și totuși atât de consistent, parfumul de vanilie care răzbate din fiecare sandwich… nu mă deranjează să mă murdăresc de crema pana la coate și pe toată fața până la urechi. Nu am refuzat niciodată un cremșnit, fie ca l-am găsit la cofetăria de la colț sau făcut în casa de o gospodina grăbită cu foi cumpărate și crema la plic… oricum nu prea fac nazuri la dulciuri și nu uit sa zic mereu “bogdaproste”.

Pentru tortul meu Napoleon m-am inspirat de aici și pot să jur că a fost mult mai ușor decât mă așteptam. Nu am vrut să cumpăr foi din comerț așa că mi le-am făcut singură, iar crema e naturală și sănătoasă cu doar 4 ingrediente: ouă, zahăr, lapte, unt și parfumată cu extract natural de vanilie. A fost o placere să îl prepar și o și mai mare plăcere să îl degust împreună cu familia și prietenii mei. Sper să vă inspire, să vă facă poftă și să vă indemne să încercați și voi această minune.
- 400g unt rece
- 2 oua
- 150ml apa rece
- 650g făină
- 3 linguri de vodka (eu am folosit rom)
- o lingura de oțet
- un praf de sare
- 7 gălbenușuri
- 6 pahare de lapte (pahar=250ml)
- 300g zahar
- o lingura de extract de vanilie
- 90g faina
- 150-200g unt (de buna calitate, minim 82%grăsime)

Aluatul pentru foi
Se combină apa rece cu oțet și rom, apoi se adaugă ouăle, sarea și se amestecă bine, apoi se dă deoparte. Se pune într-un vas făina și untu rece și se frământă bine cu mana pana când se obține o compoziție sfărâmicioasă și fină (dacă aveți robot de bucătărie, puteți să pulsați cele 2 ingrediente cam 2 minute până se amestecă bine). Se adaugă amestecul de ou și se mai amestecă puțin până începe să se lege compoziția (în robotul de bucătărie se mai pulsează un minut apoi se scoate din recipient și se pune pe o suprafață pudrată cu făină).
Farfuria se dă la o parte (dar nu și aluatul extra de pe margine) și se dă tava la cuptor cam 5-6 minute sau până când se rumenește ușor. Se scoate de pe tavă (atenție! foaia este foarte fină și se poate rupe ușor) excesul de aluat copt se pune deoparte pentru că va fi sfărâmat la sfârșit și folosit la decorarea tortului. Repetați etapa asta până când veți coace toate cele 12 foi.

Draga Oana,
Ai un blog foarte, foarte dragut. Mi-ar placea sa adaugi butonul "aboneaza-te prin e-mail", ar fi util tuturor.
Cu drag, Mihaela
Buna Mihaela, multumesc pentru sfat. Acum blogul meu poate fi urmarit si pe mail. Spor!
Cea mai buna reteta