De data asta am facut-o lata… asa, ca de inceput de an, am debutat in forta cu un remake: nu sunt la prima incercare de Whoopie pie (pe scurt, fursecuri rotunde și pufoase lipite cu o crema delicioasă pe bază de unt), data trecuta a iesit un produs acceptabil, dar de data asta m-am intrecut pe mine (scuzati lipsa de modestie, dar sunt mare fan al acestui desert si veti vedea mai jos de ce). Fursecul este foarte fraged, se topeste in gura si are un gust intens de ciocolata (desi nu are ciocolata in compozitie, ci foarte multa cacao). Crema este pe baza de unt si caramel, plus o amprenta personala: nougatine, iarasi una din preferatele mele.
Asa arata noile mele “bijuterii”:
V-am zis mai devreme ca am mai facut anul trecut whoopie pies si folosisem tot crema pe baza de unt, dar am ales rodiile pentru culoarea frumoasa si aroma deosebita pe care o lasau in crema.
- 210 g faina
- 80 g cacao
- o linguriță și jumătate de bicarbonat
- un praf de sare
- 120 g unt moale
- 200 g zahar brun
- un ou mediu
- 250 ml lapte
- extract de vanilie (sau un pliculeț de zahar vanilat bourbon)
- 125 g unt moale
- o cana (250 ml) caramel
- o cana nougatine
In primul rand o sa va arat cum am facut caramelul si nougatine:
- Caramel: o cana de zahar si 6 linguri de apa se dau in clocot intr-o craticioara cu pereti inalti si se lasa la foc mediu pana cand se evapora apa si incepe sa capete o culoare aramie. Atentie! Dupa ce se topeste zaharul, nu se mai amesteca deloc, maxim, se inclina cratita in sens circular asta pentru ca nu va doriti un caramel cristalizat. Intre timp se pun la incalzit 200 ml de smantana si cand a dat in clocot se stinge focul. Dupa ce zaharul a capatat culoarea dorita (atentie a nu se arde) e stinge focul si se lasa 2 minute sa se opreasca din clocotit. Se toarna smantana fierbite peste zaharul caramel… Mare atentie la degete!!! va fi foarte efervescent, dar nu va iesi din cratita, de acum puteti sa amestecati incet cu o lingura de lemn pana cand nu mai face bule si caramelul e omogen (imi pare rau ca nu am mai multe poze dar aceasta operatiune trebuie facuta rapid).
- Nougatine: am pus o cana de zahar intr-o cratita pe foc mediu, la fel ca la operatiunea anterioara (dar fara apa). Dupa ce zaharul s-a topit integral si a capatat o culoare aramie, am adaugat o cana de miez de nuca maruntit bine. Am amestecat cu o lingura de lemn cam 1 minut si am pus continutul pe hartie de copt si apoi am intins tot cu lingura de lemn. In 5 minute totul se intareste si se poate sparge cu patul cutitului, bucatile mici de nougatine si pun in blender si se macina pana de ajunge la o pulbere semi-fina.
Fursecurile: Untul moale si zaharul brun macinat fin, se mixeaza pana formeaza o crema omogena si pufoasa. Separat se cern impeuna faina, cacao, sare si bicarbonat si se lasa deoparte. La crema de unt se adauga oul si se mai amesteca putin, apoi vanilia si jumatate din cantitatea de lapte si amestecul de faina. Se amesteca incet pana cand toate ingredientele se amesteca, apoi se adauga si restul de lapte si faina.
Draga Oana esti pe gustul meu ! Doamne da ce bine arata si sunt ferm convinsa ca sunt delicioase! Cat de curand o sa le pregatesc printeselor mele . Sunt fericita ca te-am descoperit ! O zi superba iti doresc !