
Fac eu ce fac și tot la scorțișoară mă întorc, nu pentru că o prefer, ci pentru că e sezonul ei și e frig afara și îmi aduce aminte de plăcinta cu mere din copilărie și de orez cu lapte și de vin fiert și de turtă dulce… a-propos, cum sună turtă dulce cu cremă de lămâie și învelită în ciocolata?!? Nu știu dacă vouă vă spune ceva combinația asta dar mie mi-a sunat foarte bine și a trebuit să o încerc sub forma de Prăjitură cu scorțișoară, cremă de lămâie și ganache de ciocolată (știu, nu suna grandios, dar nu am găsit alta denumire mai inspirată)
Inspiratia mi-am gasit-o de la Kitchen Nostalgia se pare ca a fost preluata de pe un blog croat, mi-a placut foarte mult cum aratau, mi s-a parut simplu de facut (si dupa cum o sa vedeti mai jos chiar e foarte simplu de facut). Sper sa va placa si voua la fel de mult cum mi-a placut mie…

Foile sunt foarte simplu de facut, cu singura mentiune ca aluatul e super sfărâmicios si greu de intins dar o data pus in tava si copt totul e sub control, iar crema e foarte fina si parfumata, se potriveste perfect cu foile pline de scortisoara. Nu e nici o problema ca foile vor avea imperfectiuni, eu le-am intins prea mult si a trebuit sa impaturesc pe ici pe colo aluatul cand l-am pus in tava de copt asa ca s-a copt numai valuri, valuri… asa cum puteti sa vedeti si in poza. Odata pusa crema peste foi si lasat cateva ore sa se fragezeasca (cam peste noapte, la temperatura camerei) rezultatul va fi delicios si nimeni nu va lua in seama valurile Dunarii de la mijloc.
Nu ma intelegeti gresit, si mie imi place ca prajiturile mele sa fie fotogenice, cat mai de revista, dar un lucru am invatat sigur de-a lungul timpului de cand imi bat capul cu retete si poze si gusturi fel de fel: aspectul dulciurilor e foarte important, dar gustul e pe primul loc.
- 10 linguri de zahar alb
- 10 linguri de apa
- 60 g unt
- jumătate de lingura de scortișoară
- o lingura de bicarbonat
- 400 -450 g de faina
- un praf de sare
- 500 ml lapte
- 2 linguri de faina
- 2 linguri de amidon
- 200 g zahar
- 100 g unt
- zeama de la o lamaie mica
- 80 g ciocolata amăriue
- 80 g ciocolata alba
- 150 ml smântână grasa
- 2 linguri de unt
Cuptorul se incalzeste la 180 de grade C.
Intr-o cratita se topesc 10 linguri de zahar pana cand se caramelizeaza apoi se adauga cele 10 linguri de apa si untul. Mare atentie sa nu va ardeti pentru ca va fi o mare efervescenta. Se ia de pe foc si se lasa o perioada sa se raceasca.
Se amesteca intr-un vas faina, bicarbonat, scortisoara si sare. Amestecul uscat se toarna peste caramelul racit si se amesteca bine pana cand aluatul incepe sa se lege si se formeaza o minge de aluat.
Aluatul se imparte in 3 parti egale si fiecare bucata se intinde in forma ovala sau dreptunghiulara intre 2 bucati de hartie de copt. Fiecare bucata de aluat intins se da la cuptor timp de 10 minute.
Crema e foarte simplu de facut: intr-un vas se amesteca faina cu amidon si 3 linguri de lapte. Restul de lapte se pune la foc pana cand incepe sa fiarba. Se toarna incet peste crema cu faina amestecand incontinuu pentru a nu face cocoloase. Se pune tot amestecul la loc pe foc si se gateste cam 5 minute la foc mic amestecand incontinuu.
Crema se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si se acopera cu folie alimentara pentru a nu prinde crusta. Cand s-a racit se adauga untul la temperatura camerei si se amesteca bine. Se pune jumatate din crema pe o foaie coapta, se acopera cu alta foaie si se repeta figura.
Pentru glazura se marunteste ciocolata si se pune intr-un vas. Smantana se incalzeste pana la punctul de fierbere si se toarna peste ciocolata. Se amesteca incet pana cand ciocolata se transforma intr-o crema fina. Se adauga untul si se mai amesteca putin pana cand nu se mai vad urme de unt. Se lasa la racit pana cand incepe sa se intareasca.
Se toarna ganache-ul de ciocolata peste prajitura si se intinde uniform. Se taie in forma preferata si se degusta cu placere la ocazii speciale sau pur si simplu pentru a va satisface pofta de dulce. S’aveti pofta!
Ce prajitura apetisanta ! Ma inspira, cred ca am s-o incerc si eu cat de curand !
Buna Mihaela! Sper sa incerci reteta si sper sa iti placa. spor in bucatarie!
E vorba despre apa : la ingrediente spui 20 de linguri , iar cand ajungi la pregatit foile , spui 10 linguri . Cate linguri de apa sunt ,de fapt ?
Buna Gabiriela,
O sa modific tabelul, 10 linguri de apa sunt suficiente. Pupici si sa imi spui cum a iesit reteta. SUCCES!