
Pentru că ne place foarte mult prăjitura Tiramisu și e rețeta care nu mi-a dat cu virgulă niciodată am decis să fac pentru prima dată și un Tort Tiramisu ca test pentru un posibil desert pe masa de Ajun sau de Anul Nou. Am mai pregătit și cu alte ocazii această prăjitură minunată și de fiecare dată am savurat-o cu mare placere și a dispărut din platou imediat.
Nu e prima data când fac Tiramisu, cu alta ocazie am pregătit unul la pahar cu bucăți mari de căpșuni pentru ca familia mea adora deserturile răcoritoare… și nici aceasta ocazie nu face excepție, cu resturile de la acest tort am garnisit câteva pahare delicioase.
Rețeta e foarte simpla și nu necesita mari tehnici culinare: pișcoturi crocante (le găsiți la orice supermarket sau magazin de cartier) înmuiate în cafea la care eu am adăugat un pic de rom (veritabil, nu esențe… pentru un gust mai intens), crema de vanilie amestecată cu brânza mascarpone și un pic de frișcă pufoasă. Deși nu e un musai al rețetei tradiționale, ci mai degrabă o variație modernă (și ce-i drept crema a fost cam fluidă pentru un tort), cu toate acestea frișca a adăugat un plus de gust și o textură mai fină, mai aerată.
- 8 gălbenușuri
- 150 g zahar
- 50 g faina
- o păstaie de vanilie (sau 2 pachete de zahar vanilat simplu sau Bourbon)
- 550 ml lapte
- 200 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 400 g brânză mascarpone
- un praf de sare
- un pachet de pișcoturi (cam 400 g sunt suficienți)
- 2 căni de cafea tare
- 20-30 ml rom
- o lingura de cacao pentru pudrat
Crema cu mascarpone
Prima dată se face crema pentru că necesită ceva timp de răcire.
Se pune laptele la foc mic intr-o crăticioară non-aderentă. Păstaia de vanilie se taie pe din două, se răzuie semințele parfumate din interior și se pun în lapte, la fiert, împreună cu cele doua jumătăți de păstaie.
Separat de amesteca cele 8 gălbenușuri cu zahar faina și un praf de sare pana când devin o crema fina și culoarea pălește puțin. Dacă devine foarte greu de amestecat se adaugă câteva linguri de lapte rece.
Am avut un ajutor de nădejde la acest tort…
Când laptele ajunge la punctul de fierbere, se scoate păstaia și se toarnă încet peste crema de gălbenuș amestecând încontinuu. Se adaugă la foc pentru câteva minute pentru a găti bine ouăle și făina. Dacă se formează cocoloașe de făină, se trece crema printr-o sită.
Se acoperă crema cu folie alimentara având grija ca folia să atingă suprafața pentru a nu se forma condens sau crustă și se dă la rece câteva ore.
Când crema a devenit destul de rece se amestecă cu brânză mascarpone și cu smântâna bătută.
Asamblarea
Într-o forma de tort detașabilă se așează un strat de pișcoturi înmuiate în cafea (opțional se poate adăugă în cafea puțin rom pentru un gust mai intens, dar se poate sări peste detaliul asta dacă tortul trebuie împărțit și cu prichindei)
Se întinde o treime din cremă peste primul strat de pișcoturi și se adaugă al doilea strat, apoi iar cremă…
Eu am folosit ultima treime de cremă pentru un decor moțat, dar merge și fără… de exemplu dacă forma de tort permite, se mai poate adăuga un strat de pișcoturi…
Se pudrează cu cacao pentru un look perfect italienesc… “italiano vero Tiramisu”
Sper ca v-a plăcut varianta mea de tort Tiramisu și ca o veți încerca în bucătăria voastră. Abia aștept sa îmi povestiți experienta și pana data viitoare vă doresc S-aveți pofta!