
Pentru ca în ultima vreme am devenit foarte mare fan parmezan (și cred ca de vina a fost Toscana pe care am vizitat-o în septembrie) m-am apucat acum câteva zile sa caut www-ul în lung și în lat după o gustare delicioasa cu mult parmezan și am găsit combinația perfecta: chifle cu parmezan și usturoi. A fost o plăcere să le pregătesc, nu a durat foarte mult și am “parfumat” casa în cel mai plăcut mod.
Până nu demult nu înțelegeam oamenii care preferă să își facă tot felul de gustari în casa decât să le cumpere de-a gata, de exemplu turta dulce, biscuiți, pâine, până și covrigi… cine are timp de covrigi când se găsesc la orice colt cu 1 leu, nu? Dar iată că nu de mult am postat pe blog o rețetă minunata de covrigi făcuți de mine care au fost de un milion de ori mai gustoși și mai sănătoși. In fond despre asta e vorba: eu controlez calitatea ingredientelor pe care le consum eu și familia mea, plus ca ne distram de fiecare data când gătim împreuna.
Despre parmezan pot spune că îmi place atât Grana Padano cât și Reggiano, dar dacă ar fi să aleg, l-aș prefera pe Reggiano pentru că e un pic mai gras și are un gust mai intens și drept urmare îl folosesc obsesiv aproape în orice: paste, salate, pana și în supa (îl rad fin peste o felie de pâine prăjită care plutește într-un bol de supă cremă aburinda… un vis). De data asta l-am folosit peste chifle pufoase acompaniat de usturoi și pătrunjel tocate fin și mult unt topit. A fost o experiență senzoriala de neuitat: chifle rumene și pufoase care se desfac precum cozonacul, gust dulceag și intens, “parfum” inconfundabil de pâine coapta și de usturoi în același timp.
- un plic de drojdie uscata + o lingura de zahar + 60 ml apa călduță
- 300 ml lapte
- 3-4 linguri de zahar
- o jumătate de lingura de sare
- 60 g unt
- 560 g faina
- un ou mare
- 2 căței de usturoi pasați
- 70 g unt
- 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt
- 60-80 g parmezan ras fin
Aluatul e foarte simplu de făcut: mai întâi activam drojdia într-un vas împreună cu o lingură de zahăr și 60 ml de apă călduță. Se lasă drojdia câteva minute să se activeze.
Se amesteca laptele cu zahar, sare și unt și se încălzesc puțin până se topesc zahărul și untul.
Se adaugă amestecul de drojdie peste amestecul de lapte încălzit, plus oul…
… se adaugă faina (toată odată e ok) și se amesteca bine…
… pana când se obține un aluat lipicios.
Se pune folie alimentara peste vasul cu aluat și se lasă sa se odihnească aproximativ 15-20 minute.
Aluatul se frământa cu un mixer cu cârlig pentru aluat (ca cel din imagine) sau pur și simplu la mână până când se activează glutenul cam 5-7 minute.
Se încălzește cuptorul la 170-180 grade C.
Aluatul se transfera pe masa pudrata cu faina și se taie în 16 de bile de forme egale. Fiecare bila se rulează și se înnoadă ca în imaginea de mai jos.
Nodurile de aluat se transfera pe o tava cu hârtie de copt și se acoperă cu folie alimentara și se lasă sa crească aproximativ 25 de minute.
Intre timp se pregătește topingul de unt topit cu usturoi și pătrunjel mărunțit bine.
Parmezanul se rade și se pune separat într-un vas.
Când chiflele au crescut, se ung bine cu unt aromat și se pudrează din abundenta cu parmezan.
Chiflele se dau la cuptor timp de 15-17 minute sau până se rumenesc (poate varia 1 sau 2 minute în funcție de tipul de cuptor). Dupa ce se scot din cuptor, chiflele se mai ung puțin cu untul aromat cât timp sunt încă fierbinți.
Chiflele se pot păstra la temperatura camerei cam 2 zile sau le puteți congela dacă vreți sa le păstrați pentru mai mult timp… la noi nu a fost cazul pentru că au dispărut în aceeași zi când le-am făcut, nici nu cred că au apucat să se răcească bine.
Vă recomand cu căldură să încercați și voi această rețetă și să îmi povestiți cum a ieșit, vă garantez că nu veți fi dezamăgiți. Pana data viitoare va doresc spor în toate, multă liniște și S-aveți poftă!
Dacă vă interesează și alte gustări sărate vă recomand și:
De testat. Serios!!!!
Excelenti. I-am devorat
Mă bucur mult ca ți-au plăcut 😁❤