
Pentru week-endul acesta mi-am propus să ieșim din tiparul clasic așa că voi înlocui de pe masa de Paște pasca cu Cheesecake clasic (în mare parte pentru că nu mă omor după pască) și cozonacul traditional cu Cozonac polonez Babka de care m-am îndrăgostit nebunește, vă recomand cu căldură să îl încercați, vă asigur că nu veți regreta. Poate nu vom înlocui de tot cozonacul traditional, îmi place și cel rotofei cu nucă și miere, și cel cu cacao, stafide și rahat… dacă stau bine să mă gândesc sunt mare fan cozonac de orice nație ar fi. Cât despre pască, poate nu am nimerit eu o rețetă care să mă convingă, vă aștept să îmi lăsați un mesaj cu rețeta voastră de pască preferată și eu o voi încerca.
Până atunci am făcut o minunăție de Cheesecake clasic, simplu și fără pretenții, i-am adăugat căpșuni pentru că îmi plac foarte mult pe lângă deserturile cu brânză și mi se pare că se completează ca și gust. Pentru realizarea lui am folosit biscuiți digestivi pe post de blat, pe care i-am fărâmițat bine și i-am amestecat cu unt și un strop de zahăr.
Pentru cremă am folosit cremă de brânză tartinabilă simplă în loc de brânza dulce autohtonă pentru că are o textură mult mai fină, am amestecat-o cu ouă, zahăr, un pic de smântână pentru o nota ușor acrișoară și am adăugat și un pic de făină pentru că până și acest tip de brânză are ceva zer în compoziție (prin produsele noastre lactate, cam totul e plin de zer din păcate).
Pentru un cheesecake ferm și fără crăpături la suprafață eu am ținut cont de câteva detalii:
- este foarte important să nu amestecați prea mult crema de brânză cu zahăr;
- prăjitura nu trebuie să stea prea mult la cuptor, cheesecake-ul este gata atunci când marginile sunt ferme iar centrul prăjiturii este încă moale;
- marginile formei de tort trebuie să fie unse bine cu unt, iar după ce s-a copt, cheesecake-ul trebuie dezlipit de pe marginile formei cu vârful unui cuțit;
- de asemenea, este foarte important ca cheesecake-ul să se coacă la cuptor în bain-marie;
- 300 g biscuiți digestivi
- 50 g zahăr pudră
- 120 g unt topit
- 800 g cremă de brânză
- 200 g zahăr granulat
- 40 g făină
- 5 oua
- 80 ml de smântână
- coaja rasa de la o jumătate de lămâie
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- Biscuiții se macină fin iar untul se topește și se lasă să se răcească puțin.
- Se amestecă pesmetul de biscuiți cu zahărul pudră și cu untul topit.
- Se unge bine cu unt (pe fund și pe laterale) o tavă de tort cu fund și margini detașabile. Se așează blatul de biscuite în tavă și se tasează cu spatele unei linguri pe fund și puțin pe margini.
- Se dă la rece pentru cel puțin o oră, timp în care se pregătește umplutura de brânză.
- Se încălzește cuptorul la 180 de grade C.
- Într-un bol înalt se pun crema de brânză, zahărul și făina și se amestecă la treapta cea mai mică a mixerului (nu mixați prea mult, sau la o treaptă prea mare pentru că altfel se poate crăpa prăjitura la suprafață).
- Se adaugă ouăle unul câte unul, mixând puțin după fiecare și curățând bine marginile vasului
- la final se adaugă smântâna, coaja de lămâie și zaharul vanilat și se mai amestecă puțin
- Se scoate forma de tort cu blatul de biscuiți de la rece și se toarnă crema de brânză
- Forma de tort se îmbracă în folie de aluminiu și se pune într-o tavă mai mare și adâncă în care se pune apă fierbinte.
- Se dă la cuptor pentru 15 minute (la 180 de grade) după care se reduce temperatura la 120 de grade C și se mai lasă intre 60 și 90 de minute (la mine a fost nevoie de 75-80 de minute). Cheesecak-ul este gata atunci când marginile sunt ferme la atingere dar centrul e încă moale.
- La expirarea timpului, am stins cuptorul și am mai lăsat prăjitura în cuptor 45 de minute până la o ora, după care am scos-o din cuptor, am scos și folia de aluminiu și am trecut vârful unui cuțit pe margine pentru a o dezlipi.
- Am acoperit cheesecake-ul pentru a se răci treptat la temperatura camerei și când s-a răcit definitiv, l-am dat la frigider peste noapte.
Sper că v-a plăcut această rețetă de Cheesecake clasic și sper să o încercați și voi și să îmi lăsați un mesaj cu experiența voastră, dacă v-a plăcut sau nu, dacă v-a ieșit bine sau nu sau dacă aveți întrebări sau nelămuriri vă stau la dispoziție. Pană la următoarea rețetă dulce vă doresc spor în toate, multa liniște și S-aveți pofta!
Dacă vă interesează și alte rețete cu brânză vă recomand și: