
De curând am făcut un pariu cu mama mea: cine face cele mai bune Cornulețe fragede cu rahat, eu le voi pregăti cu unt iar ea cu untură și… game on!!! Eu am folosit aceeași rețetă ca a mamei dar în loc de untură am folosit unt cu 82% grăsime. Din câte am aflat întrebând gospodine în stânga și în dreapta și căutând rețete pe www, am observat că se obișnuiește să se folosească ou și smântână în aluat, dar din cate îmi spune mama (și asta am aflat-o și eu în testările mele) acestea întăresc aluatul, iar cornulețele nu mai ies fragede (mai ales că eu nu folosesc untura și teoretic sunt în dezavantaj).
Am fost foarte meticuloasă și am urmat indicațiile prețioase via telefon… trebuie să mărturisesc că până acum nu m-am prea sinchisit să fac cornulețe pentru că am destule gospodine adevărate în familie care se oferă voluntar de fiecare dată când mi se năzare vre-o poftă de dulce sau de orice fel… știu, sunt o norocoasă și le apreciez și le iubesc pe doamnele din viața mea (♥ mama și soacra mea ♥).
Am folosit unt de foarte bună calitate de 82% grăsime și rahat cu diverse arome de fructe, cornulețele fierbinți le-am tăvălit prin zahăr pudră cu aromă de vanilie. Suratele lor pregătite de mama cu untură au ieșit mai bronzate (cuptorul mamei este de modă veche și nu știe el prea bine cu reglaje și temperaturi stabile) dar extrem de fragede de se topeau în gură.
Cât despre cornulețul învingător… ca de obicei, părerile sunt împărțite în funcție de gusturi și obiceiuri culinare (mie de exemplu îmi plac foarte mult cornulețele cu untură dar nu pot mânca mai mult de 3-4 pentru că mi se resimte stomacul); până la urma câștigătorii concursului de cornulețe au fost în final degustătorii care nu s-au putut decide cu una cu doua și au testat până când s-au epuizat mostrele… și știți voi, cu burta plină devii extrem de pretențios și găsești cusur în toate.
- 500 g făină + extra pentru întins
- 2 lingurițe de zahăr
- un plic de drojdie uscată
- jumătate de linguriță de sare
- 170 ml de apă minerală
- 200 g unt la temperatura camerei
- 200 g de rahat
- o lingură de amidon (opțional)
- 150 g zahar pudră
Pentru aluat am folosit un mixer cu cârlig (dar se poate amesteca foarte bine și cu mâna) și în bolul mixerului am pus faină, drojdie, zahăr, sare și apă minerală pe care le-am amestecat cam 2 minute pana s-a legat un aluat lipicios. Cu mixerul mergând la minim am adăugat untul la temperatura camerei, tăiat cubulețe apoi am lăsat aluatul să se amestece cam 2-3 minute până când capătă o textură elastică și se dezlipește complet de pe pereții vasului. Am transferat aluatul pe o suprafață curată pudrată cu făină și l-am tăiat în 4 bucăți cât de cât egale pe care le-am învelit separat în folie alimentară și le-am dat la rece pentru minim o oră.
In timp ce aluatul stă la rece am tăiat rahatul în fâșiuțe de 2 cm. Ca să fie mai ușor de tăiat am folosit amidon pentru a pudra lama cuțitului.
Am dat drumul la cuptor la 160-170 de grade C și am pus hârtie de copt într-o tavă de aragaz.
Am scos aluatul rece din cuptor și am început sa prelucrez fiecare bila în parte. Mai întâi am tăiat fiecare bila în 2 bucăți cât de cât egale, le-am pudrat cu putina făină și le-am întins pe fiecare pe rand cu un sucitor. Eu am întins aluatul cam mult, dar voi puteți să îl lăsați mai gros, sau mai subțire… cum vă place mai mult.
Am tăiat cu ajutorul unui cuter de pizza cate 8 triunghiuri, am pus la baza fiecărui triunghi câte o bucata de rahat și am rulat cât mai strâns. Vârful triunghiului trebuie să fie sub cornuleț pentru a nu se desface în timpul coacerii.
Din acest aluat mi-au ieșit 64 de cornulețe pe care le-am copt cam 9-10 minute, până când au început să se rumenească ușor.
Cât timp se coc cornulețele la cuptor am pus zahăr pudră într-un vas adânc. Am folosit 100g zahăr pudra normal și 50 g zahăr pudră vanilat (dacă vă place aroma intensă de vanilie puteți folosi doar zahăr pudră vanilat).
Cornulețele fierbinți se tăvălesc prin zahăr pudră și se așează pe platou. Se pot servi așa calde sau reci, cu zahăr pudră sau fără și se păstrează timp îndelungat, dar nu aș ști sa va spun cât pentru că la mine nu au rezistat nici 2 zile.
Sper că v-a plăcut propunerea mea, aceste Cornulețe fragede cu rahat, cu unt sau untură au fost delicioase în ambele forme, au dispărut iute din platou asa ca vă invit și pe voi să încercați această rețetă și să îmi lăsați un mesaj cu părerea voastră. Până la următoarea rețetă dulce vă doresc să aveți spor în toate, multa liniște și… S-aveți pofta!