
Pentru că am învățat să fac pișcoturi delicioase de casă, m-am încumetat să încerc și câteva rețete de prăjituri fără coacere… cu pișcoturile mele, evident, așa că week-endul trecut ne-am delectat în familie cu un superb Tort Charlotte cu zmeură și cremă de lămâie (lemon curd). Eu sunt foarte mare fan al deserturilor acrișoare și răcoritoare și în special îmi place combinația de zmeură cu lămâie, pentru mine este combinația perfecta pentru un desert răcoritor, potrivit pentru o ocazie speciala, cu atât mai mult cu cât este un desert fără coacere, simplu de pregătit dar elegant și de efect.
Am pregătit pișcoturile cu o zi înainte pentru că necesită timp să se usuce atât la suprafață cat și la interior, și să capete acea textură crocantă (puteți folosi, evident, și pișcoturi cumpărate, sunt mai practice dar nu au același gust și textură ca cele făcute în casa). Crema de lămâie este similară cu crema de patiserie folosită de obicei la eclere sau profiterol, doar că în loc de lapte am folosit zeamă de lămâie.
De obicei nu folosesc gelatină în creme, dar de data asta am adăugat un pic de gelatina în compoziția cremei în primul rand pentru ca smântâna lichida nu s-a bătut foarte bine și în al doilea rând pentru că pișcoturile nu mi-au ieșit foarte drepte și mi-a fost teama să nu se scurgă crema printre ele în timpul cât stă la rece. Dacă folosiți pișcoturi din comerț sau reușiți să faceți pișcoturi drepte, nu e nevoie de gelatină pentru că această cremă se întărește foarte bine la rece.
Pentru modul de preparare al pișcoturilor de casa v-am pregătit un video demonstrativ și dacă vă place urmăriți-mă pe YouTube pe noul meu canal Dulcinele.
- 125 ml de zeamă de lămâie
- 200g de zahăr
- 4 gălbenușuri
- 100g unt moale
- 300 ml smântână lichidă pentru frișcă (cu 32% grăsime)
- 3 foite de gelatina (opțional)
- coaja de lămâie (opțional)
- 30-35 de pișcoturi
- 300 g zmeură proaspătă
Cele 4 gălbenușuri le-am amestecat bine cu 100g zahar până când au început să se deschidă la culoare.
Am încălzit zeama de lămâie cu restul de 100g zahar până a început să clocotească pe alocuri…
… și am turnat-o încet peste ouă, amestecând repede pentru a nu se transforma în omletă. Am pus amestecul din nou la foc mic, tot amestecând, până când încep să apară primele bule. Am transferat apoi amestecul fierbinte în vasul mixerului și l-am mixat bine (5-7 minute) până când și-a dublat volumul și s-a deschis la culoare.
Am adăugat apoi untul cubulețe (la temperatura camerei) și am mai mixat până s-a incorporat untul.
Acest pas e opțional! Eu am adăugat 3 foite de gelatină pe care le-am hidratat în putină apă, și apoi le-am topit la foc mic cu câteva linguri de apă, apoi am adăugat gelatina lichidă în crema de ou.
Se mixează foarte bine smântâna lichidă până când devine foarte pufoasă și aerată. În cazul meu, deși am făcut frișcă de nenumărate ori, de data asta ceva nu a funcționat (poate pentru că ustensilele și bolul nu au fost reci, poate că smântâna nu a fost destul de rece) și smântâna nu s-a bătut bine, a ieșit prea moale și de-asta am introdus gelatina în compoziție.
Pișcoturile de casă de-am ales în funcție de dimensiuni și le-am tăiat la un capăt încercând să le aduc pe toate la aceeași dimensiune, apoi le-am așezat pe verticală pe marginea unei forme de tort cu margini și fund detașabil. Am pus pișcoturi și la baza formei încercând să acopăr cât mai mult spațiu și să nu las prea multe crăpături prin care se poate scurge crema.
Am turnat peste pișcoturi jumătate din crema de lămâie și am garnisit cu jumătate din cantitatea de zmeură proaspătă.
Am mai adăugat un strat de pișcoturi peste care am turnat și restul de cremă.
Am acoperit prăjitura cu folie alimentară și am dat-o la frigider timp de câteva ore.
Când s-a scurs timpul și s-a întărit crema, se poate scoate forma de tort. Cu un cuțit lung sau o spatulă, se dezlipește încet prăjitura de formă și se mută pe un platou. Se decorează cu zmeură din belșug și se servește pofticioșilor.
Sper că v-a plăcut propunerea mea, după cum vedeți aceasta nu e o rețetă foarte complicată (deși arata super elegant), sper să o încercați și voi și să îmi spuneți neapărat cum vi s-a părut. Până la următoarea rețetă dulce vă doresc spor în tot ceea ce vă propuneți, multă liniște și S-aveți poftă!