
Am descoperit aceasta Prăjitură cu afine și bezea sub denumirea de Torta Slava pe un blog gastronomic italian al Enricai Panariello. Mi-a plăcut textura pufoasa, mi s-a părut ușor de făcut și am zis să fac o încercare, care s-a dovedit o reușită din prima. Din cate am citit, prăjitura este de origine est europeană (unii bloggeri zic că ar fi de origine poloneză asociind această rețetă cu prăjitura PLESNIAK), este compusa din 3 straturi: blat sfărâmicios ca de tartă, gem de fructe și bezea la suprafață.
Eu, ca de obicei, făcut mici modificări pe ici pe colo, am înlocuit gemul din rețeta originală cu afine proaspete și am adăugat un pic de lapte în aluat pentru o textură mai ușoară dar rezultatul a fost foarte aproape de original: o prăjitură cu blat dens, mijloc acrișor de afine și acoperită cu o bezea pufoasă… rezultă o prăjitură extrem de gustoasă și simplu de realizat pe care v-o recomand din suflet.
- 300g făină
- 3 gălbenușuri
- 80g zahăr pudră
- 150g unt (82% grăsime)
- o linguriță de praf de copt
- un praf de sare
- coajă de lămâie
- 50ml lapte
- 350g afine (proaspete sau congelate)
- 50g zahăr granulat
- o lingură de amidon
- 3 albușuri
- 90g zahăr granulat
- jumătate de linguriță de oțet (opțional)
- un praf de sare
- vanilie
- o lingură de zeamă de lămâie
- Am dat drumul la cuptor la 160-165 de grade C (funcția sus/jos pentru cuptoarele electrice).
- Prima dată am pregătit umplutura: am pus afinele cu zahăr și zeama de lămâie într-o crăticioară pe care am pus-o la foc mic și am amestecat frecvent cam 5-7 minute, sau până când afinele s-au înmuiat și sosul rezultat s-a îngroșat un pic.
- La sfârșit am adăugat amidonul, am stins focul și am amestecat bine, apoi am lăsat afinele să se răcească înainte de a le pune peste aluat.
- Apoi am pregătit bezeaua: cele 3 albușuri (la care am adăugat un pic de oțet, pentru a avea mai mult volum și stabilitate, dar e opțional) le-am bătut bine cu zahăr, un pic de sare și vanilie de orice fel (sau după preferințe: puteți adăuga esența, zahăr vanilat sau extract de vanilie, pe care eu îl prefer pentru gustul intens, dar pe care, din păcate, nu îl am la îndemână acum) până devine o spuma tare și lucioasă (și desigur, nu se mai simte nici o granulă de zahăr).
- Apoi m-am ocupat de aluat: am amestecat făina cu sare și praf de copt și am lăsat-o deoparte deocamdată.
- Am amestecat untul moale cu zahărul pudră cam 3 minute, apoi am adăugat gălbenușurile, laptele, coaja de lămâie.
- Am adăugat faina și am amestecat bine până toate ingredientele s-au combinat perfect.
- Într-o tavă 30x20cm (mai bună ar fi o tavă de 30x40cm) am pus hârtie de copt și am întins bine aluatul pregătit.
- Am adăugat peste aluat afinele cu tot cu sos și peste ele am întins bezeaua până la marginile tăvii. Am nivelat bine și am dat tava la cuptor pentru 25-30 de minute sau până când o scobitoare introdusă în mijlocul prăjiturii iese curată, fără bucăți de aluat necopt (de fapt eu am folosit un bețișor de frigăruie pentru că prăjitura era prea pufoasă pentru o scobitoare).
- Am lăsat prăjitura să se răcească complet înainte de a o tăia și a o servi, am observat că este mai gustoasă (sau asa mi s-a părut mie) servită rece, după ce a stat peste noapte la frigider.
- Am observat că se servește pudrată cu zahăr vanilat, dar mie mi se pare destul de dulce și așa, deci nu vă recomand să o pudrați, dar totul depinde de gusturi.
- Prăjitura poate fi păstrată până până la 3 zile în frigider.
După cum vedeți aceasta e o rețetă destul de simplă, pe care sper să o încercați și voi și să îmi spuneți neapărat cum vi s-a părut. Până la următoarea rețetă dulce vă doresc spor în tot ceea ce vă propuneți, multă liniște și S-aveți poftă!
Cea mai buna prăjitura ever
Ma bucur ca ti-a placut Cris! Data viitoare o pregatesti tu da? Astept un sample… gen, jumatate de tava 😉 Te pup!