Acasă Rețete video Plăcintă tradițională cu mere – rețetă VIDEO

Plăcintă tradițională cu mere – rețetă VIDEO

0
Plăcintă tradițională cu mere – rețetă VIDEO

Mi s-a făcut poftă de plăcintă și deși îmi place destul de mult atât plăcinta cu brânză cât și cea cu dovleac, preferata mea este de la distanță plăcinta cu mere. Mi-am suflecat mânecile, mi-am făcut curaj și m-am pus pe treabă în speranța că voi recrea un dulcinel preferat al copilăriei – Plăcintă tradițională cu mere, aceea rulată, cu multe straturi crocante, cu mere rase, acrișoare.

Așadar a trebuit să îmi iau inima în dinți și să o sun pe mama pentru rețeta ei, care e de fapt a bunicii mele, dar nu contează, e din familie și așa cum am povestit aici pe Instagram, mama m-a lămurit în stilul caracteristic: multe detalii, multa poveste, dar nimic concret, ingredientele le știam deja, cantitățile nu, așa că a trebuit să mă bazez pe mai nimic și m-am riscat să reproduc plăcinta mai mult din amintiri.

Plăcintă tradițională cu mere

Îmi plac foarte mult prăjiturile cu fructe, în special cele cu mere, pentru gustul dulce acrișor și răcoritor de aceea veți găsi destul de multe dulcinele cu mere aici pe blogul meu, iar preferatele mele sunt de la distanta Prăjitura cu foi fragede și mere, Prăjitura rapidă cu mere și nu în ultimul rând un preferat al copilăriei, Tort cu mere caramelizate și frișcă pe care vi-l recomand cu căldură să îl încercați și dacă l-ați încercat sau aveți o variantă diferită sau preferată să îmi lăsați un mesaj, o opinie, o părere.

Plăcintă tradițională cu mere

Plăcintă tradițională cu mere - rețetă VIDEO
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 16
Ingrediente:
  • 500g făină albă
  • un praf de sare
  • jumătate de linguriță de drojdie uscată
  • 200-250ml apă călduță
  • 2kg mere (de preferat românești sau golden)
  • zahăr granulat pentru presărat foile (200-250g)
  • 200g unt topit
  • scorțișoară (după gust, opțional)
  • zahăr pudră pentru decor

 

Tips and tricks pentru plăcinta tradițională cu mere

Fie ca sunt ” furate” de la gospodinele din familie, fie învățate din experienta proprie, iată câteva aspecte de care să țineți cont când pregătiți această plăcintă:

  • Merele: trebuie să fie de sezon, zemoase, parfumate (de preferat românești), eu le prefer proaspăt rase în plăcintă (nu îmi place să le călesc înainte pentru că oricum se vor coace la cuptor în aluat), în plus, eu nu le decojesc pentru că în coajă se află foarte multă aromă. Înainte de a presăra merele rase pe foaia de aluat, trebuie stoarse de zeamă pentru că altfel plăcinta va fierbe în suc propriu în cuptor. De asemenea vă recomand să folosiți o cantitate mai mare de măr ras pe fiecare foaie de aluat (după cum puteți observa în video, am folosit 2 mere pe fiecare foaie, dar mergea lejer 3-4 mere, desigur având grija să stoarceți zeama înainte de a le presăra pe foaia de aluat).
  • Aluatul: eu am folosit un pic de drojdie pentru acest aluat, dar nu este obligatoriu, puteți renunța la drojdie și opta pentru un aluat mai uscat, cu toate astea trebuie să punctez că partea cu frământatul este esențială pentru ca aluatul să capete elasticitate și să se întindă în foaie cât mai subțire. Vă recomand să ungeți aluatul cu unt și nu cu ulei pentru a obține o plăcintă cât mai crocantă și un gust cât mai bogat (dar, iarăși, asa este pe gustul meu, nu trebuie să fiți neapărat de acord), iar umplutura de măr nu trebuie întinsă până la margine, ci trebuie lăsat cam 15 cm liber (cam 2 laturi de palmă) în marginea care va fi deasupra, astfel vor fi mai multe straturi de foi crocante.

Plăcintă tradițională cu mere

  • Coacerea: deși am menționat că am dat plăcinta la cuptor pentru 30-35 de minute la 170 de grade, trebuie să vă mai previn că aceste repere funcționează foarte bine pentru  cuptorul meu electric (am folosit funcția convecție cu ventilație), dacă aveți un cuptor pe gaz sau aragaz clasic s-ar putea să fie nevoie de o temperatura mai mare (pentru că acestea de obicei nu au ventilație). In orice caz, așa cum vă zic mereu, aceste repere sunt relative, fiecare își cunoaște cel mai bine cuptorul și temperatura la care trebuie folosit (sau ar trebui să-i știe funcțiile cât de cât).

Plăcintă tradițională cu mere

După cum vedeți aceasta e o rețetă clasică, pe care sper să o încercați și voi sau să îmi povestiți care e rețeta voastră preferată de plăcintă (faceți foile în casă sau folosiți foi congelate?) abia aștept să îmi povestiți ce și cum sub formă de comentariu la acesta postare sau un mesaj, de ce nu?! Mi-ar plăcea, de asemenea, foarte mult să știu care este dulcele sau desertul preferat al copilăriei voastre și dacă aveți o propunere de desert delicios care v-ar plăcea să îl vedeți reprodus aici pe blog sau pe canalul meu de Youtube.

Si pentru că e vară și am obiceiul să pun înghețată peste orice desert :)…

Plăcintă tradițională cu merePână la următoarea rețetă dulce vă doresc spor în tot ceea ce vă propuneți, multă liniște și S-aveți poftă!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.