Acasă Rețete video Tort Fagure cu vișine (Tort Cușma lui Guguță) – rețeta VIDEO

Tort Fagure cu vișine (Tort Cușma lui Guguță) – rețeta VIDEO

0
Tort Fagure cu vișine (Tort Cușma lui Guguță) – rețeta VIDEO

Acesta e un tort pe care îmi doresc să îl fac de foarte mult timp dar toate rețetele pe care le găsisem până de curând erau cu clătite (știți voi, prăjitura aceea gen căbănuță), nu cu foi coapte cum îmi doream. Dar într-un final apoteotic… EVRIKA… am găsit rețeta perfectă de foi coapte umplute cu vișine acrișoare, lipite cu frișcă: Tort Fagure cu vișine (Tort Cușma lui Guguță)… pot să mă laud că mi-a ieșit din prima și dacă mi-a ieșit mie sigur veți reuși și voi.

Tort Fagure cu vișine (Tort Cușma lui Guguță)

Dacă tot veni vorba de torturi vă recomand și alte minunății de pe blogul meu:

Tort Spartak – rețetă VIDEO

Tort de morcovi – rețetă VIDEO

Tort cu pere și nuci caramelizate – rețetă VIDEO

… asta ca să nu mai pomenesc de cele doua vedete ale site-ului meu: Tortul Napoleon și Tortul Medovik.

Revenind la Guguță, am câteva mențiuni legate de modul de preparare pentru cazul în care vreți să îl încercați:

  • în primul rând, vă recomand să folosiți vișine congelate și să nu aruncați nici un gram din sucul care va rămâne după ce se decongelează, acesta se va evapora în mare parte atunci când se vor fierbe vișinele, iar cealaltă parte se va închega cu amidon. Dacă folosiți vișine din compot, ar trebui să folosiți și o parte din sirop pentru a completa rețeta altfel umplutura va fi prea uscată. Tot legat de vișine, dacă folosiți compot vă recomand să adăugați și câteva linguri de zeamă de lămâie la final pentru un pic de echilibru (în general tortul este destul de dulce);
  • vă recomand să folosiți cam același număr de rulouri umplute cu vișine atunci când formați blaturile (pentru o forma de 20cm mi-au intrat cam 3 rulouri și jumătate) pentru că altfel straturile tortului vor fi inegale și mai important de atât, se vor coace inegal (cele subțiri for fi mai bronzate, cele mai groase vor fi coapte insuficient);
  • Nu îmbrăcați marginile tortului cu prea multă frișcă (eu am fost cam generoasa 😁 și acest lucru s-a întors împotriva mea), un strat subțire e suficient pentru a oferi un mic liant pentru fulgii de ciocolată… eu am făcut dezastru în bucătărie cu fulgii aia… se vede și pe filmare 😅

… nu îmi mai vin în minte alte detalii așa că, vă aștept cu întrebări în comentarii 👇.

Tort Fagure cu vișine (Tort Cușma lui Guguță) || Dulcinele

Tort Fagure cu vișine (Tort Cușma lui Guguță) - rețeta VIDEO
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 10-12
Ingrediente:
Ingrediente pentru 4 blaturi (20cm diametru):
  • 550-600g făină
  • 250g smântână fermentată
  • 250g unt rece
  • 200g zahăr granulat
  • 2 lingurițe praf de copt
  • jumătate de linguriță de bicarbonat
  • zahăr vanilat
Pentru umplutura de vișine
  • 800g vișine congelate
  • 100g zahăr
  • 3 linguri de amidon
Pentru frișcă:
  • 500-600g smântână lichida (32% grăsime)
  • 3 linguri de zahăr pudră
Pentru decor:
  • 10-15 vișine din compot
  • ciocolată topită
  • fulgi de ciocolată
Instructiuni
  1. Pentru aluat am amestecat făina cu zahăr, sare, praf de copt și zahăr vanilat.
  2. Am adăugat untul rece tăiat cubulețe și am fărâmițat totul cu degetele până când untul s-a amestecat bine cu făina și nu au mai rămas bucăți mari.
  3. Am adăugat bicarbonatul în smântână fermentata și am amestecat. Am adăugat smântâna cu bicarbonat peste făina cu unt și am amestecat până când am obținut un aluat moale și ușor lipicios.
  4. Am pus aluatul obținut într-un vas, l-am acoperit și l-am dat la rece pentru minim o oră.
  5. Pentru umplutura de vișine am decongelat vișinele, le-am scurs de lichid, apoi le-am pus într-o crăticioară cu zahăr, la foc mic timp de aproximativ 10 min. Lichidul (sucul de vișine) l-am amestecat cu amidon și l-am pus peste vișinele gătite.
  6. Am amestecat până când vișinele și siropul s-au legat, apoi am transferat amestecul într-un alt vas și l-am lăsat să se răcească.
  7. Am scos aluatul de la rece și l-am împărțit în 4 bucăți egale (cât de cât). Fiecare bucată am întins-o în foaie subțire și am decupat fâșii late de 8-9 cm.
  8. Am pus pe mijlocul fiecărei fâșii câteva lingurițe de umplutură de vișine și am pliat marginile.
  9. Într-o formă detașabilă cu diametru de 20 cm (de fapt am folosit doar inelul, pe care l-am pus pe o tavă de copt, 30x40cm cu hârtie de copt) am pus în forma circulară 3-4 fâșii umplute cu vișine.
  10. Am dat la cuptorul preîncălzit la 170-180 de grade C (fără ventilație) fiecare strat astfel obținut pentru aprox. 35 min.
  11. Eu am avut 4 straturi dar dacă întindeți aluatul mai subțire, cred că pot ieși mai multe straturi, dacă vă plac torturile înalte (mie 4 mi s-au părut suficiente).
  12. Cât timp s-au răcit straturile cu vișine am bătut smântâna lichidă (musai 32% grăsime și foarte rece) cu 2-3 linguri de zahăr pudră și vanilie (extract sau zahăr vanilat, după gusturi și posibilități) până am obținut o frișcă pufoasă.
  13. Am asamblat tortul alternând straturi cu vișine și frișcă. Am îmbrăcat și marginile tortului cu frișcă apoi am presărat fulgi de ciocolată.
  14. Pentru decor am mai folosit și vișine din compot (scurse bine de zeamă) pe care le-am dat prin ciocolată topită, pe care le-am ținut la rece până s-a întărit ciocolata.
  15. Tortul trebuie să stea câteva ore la rece înainte de a fi tăiat și servit.
  16. Poate rezista la rece până la 3-4 zile.

Tort Fagure cu vișine (Tort Cușma lui Guguță) || Dulcinele

Sper că v-a plăcut propunerea mea, iar dacă aveți întrebări legate de modul de preparare sau de ingredientele folosite pentru minunatul meu Tort Fagure cu vișine, vă stau la dispoziție pentru orice nelămurire. Vă plac torturile cremoase sau răcoritoare… sau amândouă 😁? Care e tortul vostru preferat? V-ar plăcea să mai vedeți și alte torturi reproduse aici pe blog sau pe canalul meu de Youtube? Apropos… Nu uitați să mă vizitați pe canalul meu de Youtube și să vă abonați pentru a nu rata video-urile viitoare.

Tort Fagure cu vișine (Tort Cușma lui Guguță) || DulcinelePână la următoarea rețetă dulce vă doresc spor în tot ceea ce vă propuneți, multă liniște și S-aveți poftă!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.