Prăjitură Tiramisu cu pișcoturi de casa - rețetă VIDEO
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 8
Ingrediente:
Ingrediente
 • 400 + 50 ml lapte 3,5% grăsime
 • o păstaie de vanilie
 • 6 gălbenușuri
 • 3 linguri de amidon
 • 50g de unt
 • 500g brânză mascarpone
 • 2 căni de cafea tare
 • 30g ciocolată cu lapte sau amăruie (opțional)
 • 2 linguri de cacao
 • 30-35 de pișcoturi
Instructiuni
Crema cu mascarpone
 1. Am pus la foc mic, într-o crăticioară antiaderentă, 400 ml de lapte (3.5% grăsime) și păstaia tăiata pe jumătate și semințele. Am adăugat în lapte și zahărul și am amestecat.
 2. Într-un vas adânc am mixat gălbenușurile și peste ele, amestecând încontinuu, am turnat încet laptele fierbinte (din care am scos anterior jumătățile de păstaie).
 3. Mixul de gălbenuș cu lapte l-am pus înapoi in crăticioară și la foc mic amestecând încontinuu.
 4. Într-un vas separat am amestecat amidonul cu restul de 50 ml de lapte până când nu s-au mai văzut cocoloașe și l-am adăugat în cremă.
 5. Am lăsat crema pe foc mic până când a început să se lege (cam 5-7 minute). Când s-a închegat bine am luat crema de pe foc și am transferat-o în bolul mixerului.
 6. Am mixat crema fierbinte (la turație mica) cât să se răcească puțin și am adăugat untul cubulețe.
 7. Am acoperit crema cu folie alimentară (am pus folia fix pe suprafața cremei pentru a nu face condens și nici crustă) și se lasă să se răcească pana ajunge la temperatura camerei (a durat câteva ore bune, dar dacă vă grăbiți puteți să o puneți o oră la frigider).
 8. Când crema s-a răcit se bagă din nou la mixer și se adaugă treptat brânza mascarpone amestecând bine după fiecare tranșă.
Asamblare
 1. Pentru asamblare am pregătit o formă de chec pe care am pus folie alimentară, 20-25 de pișcoturi de casă, 2 căni de cafea tare (de preferat espresso), ciocolată rasă (opțional).
 2. In tava de chec am pus un strat mic de cremă pe care l-am întins bine, după care am început să așez un strat de pișcoturi îmbibate în cafea, peste care am pus un strat generos de cremă, apoi am ras ciocolată.
 3. A urmat încă un strat de pișcoturi îmbibate în cafea, alt strat de cremă, apoi ciocolată rasă și la sfârșit am pus un ultim strat de pișcoturi îmbibate în cafea.
 4. Am acoperit prăjitura cu excesul de folie și am dat-o la rece peste noapte.
 5. A doua zi am dat jos folia de deasupra, am pudrat cu cacao și am răsturnat prăjitura cu grijă pe un platou. Am dat jos și restul de folie și am pudrat prăjitura cu cacao din abundenta.
Recipe by Dulcinele at https://dulcinele.ro/2018/04/prajitura-tiramisu-cu-piscoturi-de-casa-reteta-video/